C. Buddingh’-Prijs 2016 is voor Marieke Rijneveld

Dichter Marieke Rijneveld heeft de C. Buddingh’-prijs 2015 ontvangen voor haar debuutbundel ‘Kalfsvlies’.

Dichter Marieke Rijneveld (1991) heeft de C. Buddingh’-Prijs 2016 toegekend gekregen voor haar debuutbundel Kalfsvlies. Rijneveld ontving de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar donderdagavond tijdens de spannende uitreiking op het 47e Poetry International Festival.

„We waren unaniem weerloos tegen de explosie van talent die Marieke Rijneveld in Kalfsvlies aan de dag legt”, oordeelde de jury bestaande uit Joke van Leeuwen, Arjen Peters en Nachoem Wijnberg.

Lees het interview dat we met Rijneveld hadden: ‘Mijn liefde voor poëzie begon op logopedieles’

NRC-recensent Casper van der Veen schreef vorig jaar over de bundel van Rijneveld:

“De thematiek in Kalfsvlies is divers. In vijftig gedichten komen onder meer verlaten worden en het ongemak van samen zijn aan bod. [...] De auteur geeft deze aloude thema’s in psychologische ontdekkingstochten op een eigenzinnige en frisse manier kleur.”

Naast Rijneveld waren er nog drie jonge dichters voor de prijs genomineerd, waar een bedrag van 1200 euro aan verbonden is: Matthijs Gomperts (Zes), Joanthan Griffioen (Wijk) en Sebastiene Postma (Trappen). Dit vond NRC van de kanshebbers.