Burgemeester Zoetermeer: brief KPN met Van der Steur prima

“Als iets goed is voor onze inwoners, werken we daar graag aan mee”, aldus woordvoerder burgemeester Aptroot.

Minister Van der Steur (midden) en Charlie Aptroot tijdens de start van de Nationale Inbraakpreventie Weken.
Minister Van der Steur (midden) en Charlie Aptroot tijdens de start van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Foto Bouwhof

Burgemeester Charlie Aptroot (VVD) van Zoetermeer heeft persoonlijk de huis-aan-huis-brief in zijn gemeente goedgekeurd waarin niet alleen hij zelf maar ook minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, ook VVD) reclame maakte voor een beveiligingsproduct van KPN.

Vorige week verspreidde de gemeente Zoetermeer een brief aan alle ruim 54.000 huishoudens met een „uniek aanbod” voor het Smart Life-systeem van KPN. Dat is een digitaal beveiligingssysteem dat bescherming biedt tegen woninginbraak. De eerste duizend aanmelders, stond in de brief, krijgen dat systeem ter waarde van 399 euro „helemaal gratis”. Ook de montage ervan, à 99 euro, „krijgt u van ons cadeau”, aldus de burgemeester en de minister, die samen met KPN-directeur Jasper Snijders afzender van de brief waren. De drie partijen zijn partners in al langer bestaande campagne tegen woninginbraken. De brief, afgedrukt op briefpapier van de gemeente was opgesteld door de marketingafdeling van KPN.

Lees ook ook over Van der Steurs rol in de bonnetjes-affaire: Hij ging een grens over, maar hij was wel integer

De minister liet vorige week weten de reclamebrief niet te kennen en zijn handtekening erop te betreuren. Hij had er geen toestemming aan gegeven. “Het was een misverstand”, zei hij. Een dergelijke medewerking aan een commerciële uiting druist in tegen de gedragscode in het Handboek voor aantredende bewindspersonen.

Burgemeester Aptroot kende de brief wél. Sterker: hij heeft de tekst ervan en zijn naam eronder van tevoren geaccordeerd. „De burgemeester ziet er inderdaad geen bezwaar in”, zegt zijn woordvoerder:

“De gemeente ondersteunt dit soort samenwerkingen met het bedrijfsleven wel vaker. Als iets goed is voor onze inwoners, werken we daar graag aan mee.”

SP vindt actie ‘allesbehalve integer’

De SP-fractie in de gemeenteraad van Zoetermeer heeft niettemin vragen over de KPN-brief gesteld. SP-fractievoorzitter Daniël Westhoek vindt de actie „allesbehalve integer”. Publieke bestuurders als een burgemeester „behoren zich niet te verbinden aan een commercieel bedrijf”. Westhoek vindt dat Aptroot met het actief ondersteunen van deze KPN-campagne „aanzet tot oneerlijke concurrentie” tegenover ander ICT-bedrijven.

In de Gedragscode Integriteit voor het college van B&W in gemeente Zoetermeer staat geen beperking voor medewerking aan commerciële activiteiten. Het gemeentecollege zal vermoedelijk volgende week over de kwestie spreken, zegt een woordvoerder.

    • Philip de Witt Wijnen