Berlusconi moet hartoperatie ondergaan

De Italiaanse ex-premier heeft last van een defecte aortaklep en gaat volgende week onder het mes.

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi op archiefbeeld uit 2014.
De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi op archiefbeeld uit 2014. Foto Andrew Medichini/AP

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi moet volgende week een hartoperatie ondergaan. De voormalig leider van Italië heeft een defecte aortaklep die vervangen moet worden, meldt persbureau Reuters. De 79-jarige centrum-rechts politicus ligt sinds maandag in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, maar zou niet in levensgevaar verkeren.

Volgens de privé-arts van Berlusconi, Alberto Zangrillo, was de Italiaan er “zeer slecht aan toe” toen hij werd opgenomen. “Hij liep het risico hieraan te overlijden. Voor een man die een leven leidt van iemand die 130 jaar oud wil worden, is dat een harde klap.” Eerder nog ontkende Forza Italia, de partij van de ex-premier, dat Berlusconi zou moeten worden geopereerd.

Volgens Zangrillo is de kans groot dat Berlusconi volledig zal herstellen van de ingreep, die desalniettemin riskant is. De kans dat de ex-premier overlijdt bij de vier uur durende operatie wordt op 2 procent geschat. Het herstel van de Italiaan zal ongeveer een maand in beslag nemen.

Campagne voeren

Afgelopen weken voerde Berlusconi nog campagne voor Forza Italia bij lokale verkiezingen. Zijn partij leed daarbij afgelopen zondag echter gevoelige verliezen: een kandidaat voor het burgemeesterschap van Rome eindigde bij de verkiezing slechts als vierde. Volgens Zangrillo heeft de campagne een wissel getrokken op de gezondheid van Berlusconi. Zijn advies voor de Italiaan: verlaat de politiek. Naar verwachting zal Berlusconi dit advies niet opvolgen.

    • Jorg Leijten