Actrices Girls steunen slachtoffers seksueel geweld

Actrices van Girls mengen zich via een filmpje in het debat over de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld.

Screenshot uit het filmpje
Screenshot uit het filmpje

Eén op de vijf vrouwen in Amerika krijgt te maken met seksueel geweld. “Waarom is onze reactie vaak om dit niet te geloven? Of het stil te houden? Of het slachtoffer te schande te maken?”

Dit zeggen de vier actrices van de bekende Amerikaanse serie ‘Girls’ in een filmpje dat de afgelopen twintig uur al meer dan dertienduizend keer werd geretweet. Ze spreken zich uit tegen seksueel geweld en de manier waarop de samenleving hier vaak mee omgaat.

De vrouwen benadrukken dat slachtoffers moeten worden gesteund en dat iedereen hieraan kan bijdragen. “Jij kan een veilige omgeving creëren waarin slachtoffers kunnen praten over wat ze is overkomen.”

Discussie over behandeling slachtoffers

Actrice Lena Dunham draagt het filmpje op aan het ‘dappere slachtoffer’ van een verkrachting op de campus van de universiteit van Stanford. Hiermee mengen de actrices zich in een lopende discussie over de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik. “Wij hopen hiermee voor steun en solidariteit te zorgen die alle slachtoffers verdienen”, zegt Dunham in het filmpje.

Twitter avatar lenadunham Lena Dunham I dedicate this to the brave survivor in the Stanford case who has given so much to change the conversation. https://t.co/KMOJUxvPu0

Stanford

In deze zaak werd een meisje op de campus van de universiteit Stanford verkracht terwijl ze bewusteloos was. Er ontstond discussie nadat vrienden en familie van de man die is veroordeeld voor de verkrachting benadrukte dat het drankmisbruik en de feestcultuur op de universiteit medeverantwoordelijk zijn voor de verkrachting.

Ook las het slachtoffer tijdens de rechtszaak een verklaring voor van twaalf pagina’s waarin ze gedetailleerd vertelde over de verkrachting en het agressieve verhoor van een advocaat tijdens de rechtszaak. De verklaring verscheen online en werd miljoenen keren gelezen.

    • Belia Heilbron