Abrini mag uitgeleverd worden aan Frankrijk

De man met het hoedje wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel en Parijs.

Veiligheidsdiensten bewaken donderdag de Brusselse rechtbank.
Veiligheidsdiensten bewaken donderdag de Brusselse rechtbank. Foto Olivier Matthys/AP

België mag Mohamed Abrini, één van de aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem, uitleveren aan Frankrijk. Dat heeft een Brusselse rechtbank donderdag besloten. De terreurverdachte kwam internationaal bekend te staan als ‘de man met het hoedje’, nadat zijn identiteit na de aanslagen enige tijd onbekend bleef.

Frankrijk wil Abrini berechten voor zijn rol bij aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Wanneer hij exact zal worden overgedragen, is niet bekend. Volgens het Belgische Justitie zal dat “niet onmiddellijk” gebeuren.

Van de 31-jarige Abrini werden vingerafdrukken en DNA aangetroffen in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs, net als in appartementen in Schaarbeek en Vorst. Ook is bekend dat hij samen met Abdeslam een studio huurde in Alfortville nabij Parijs waar de zelfmoordterroristen van Bataclan overnachtten.

Ook Bakkali naar Frankrijk

Naast Abrini mag ook Mohamed Bakkali, die terreurverdachte Salah Abdeslam hielp bij het voorbereiden van aanslagen, uitgeleverd worden aan Frankrijk. Van vijf andere personen is het voorarrest met een maand verlengd. Het gaat om een vijftal dat verdacht wordt van betrokkenheid bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs en zes verdachten die zouden hebben meegeholpen met het beramen van de aanvallen in Brussel.

    • Jorg Leijten