Amerika 2016

Clinton wint ook in Californië

Hillary Clinton claimde vannacht de Democratische nominatie. Na een overwinning in onder meer Californië behaalde zij hiervoor het benodigde aantal gedelegeerden. Haar tegenstander Bernie Sanders, die nog geen aanstalten maakt uit de race te stappen, won overtuigend in North Dakota en Montana.

Foto AFP

Hillary Clinton claimde vannacht de Democratische nominatie. Na een overwinning in New Jersey, South Dakota en New Mexico behaalde zij hiervoor het benodigde aantal gedelegeerden. Haar tegenstander Bernie Sanders, die nog geen aanstalten maakt uit de race te stappen, won overtuigend in North Dakota en Montana. In de loop van woensdag werd bekend dat Clinton ook de volkrijkste Amerikaanse staat Californië heeft gewonnen, volgens Amerikaanse media zelfs met een ruime voorsprong. Dat is een klap voor Sanders, die flink had ingezet op de winst in de liberale staat. 475 gedelegeerden waren er te behalen.


In haar toespraak in Brooklyn prees Clinton Sanders’ campagnestrijd en sprak ze haar wens uit om de partij te verenigen en een front te vormen tegen Donald Trump. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken haalde fel uit naar de Republikeinse koploper vanwege zijn “verdeeldheid zaaiende” uitspraken over immigranten en zijn “ongeschikte temperament” voor het presidentschap. Deze toespraak was een gepaste opvolger van haar krachtige buitenlandbeleidspeech van een week geleden, waarin Clinton dezelfde punten aanstipte.

Volgens onze correspondent Guus Valk heeft Trump door zijn eigen gedrag en controversiële uitspraken Clinton munitie gegeven voor de verkiezingen in november.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump heeft Clinton een thema bezorgd voor november: ze valt hem op z’n karakter aan. ‘Mijn moeder leerde me: geef nooit toe aan pestkoppen’

Obama feliciteerde vannacht Clinton met haar overwinningen en ontmoet donderdag Sanders in Washington

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING: Obama congratulates Clinton on winning Democratic nomination
Twitter avatar jeneps Jennifer Epstein White House statement on Obama outreach to Clinton and Sanders, and Obama-Sanders meeting Thursday https://t.co/kkCQVmGapx

Sanders wil door, maar doet hij dat ook?

Gisteren meldde persbureau AP al dat Clinton genoeg gedelegeerden had verzameld om de nominatie van haar partij te winnen. Zowel haar campagne als die van haar opponent Bernie Sanders waren niet blij met dit bericht omdat het mogelijk de opkomst van de kiezers zou beïnvloeden. Het kamp van Sanders noemde het bericht van AP “weerzinwekkend” omdat het kiezers ten onrechte het idee zou geven dat de race over is. Daarnaast wint Clinton alleen de nominatie op basis van zogeheten supergedelegeerden, ongebonden partijbonzen die niet gekozen worden in de voorverkiezingen. Het is een kiessysteem waar Sanders de afgelopen maanden veel kritiek op had. Clinton had liever haar overwinning willen vieren na afloop van de voorverkiezingen in de zes staten die gisteren naar de stembus gingen.

Zou Sanders kunnen winnen zonder supergedelegeerden?

In 2008 won Obama op 3 juni ook op basis van gedelegeerden en supergedelegeerden het benodigde aantal voor de nominatie. Toen gooide Clinton na een bittere strijd de handdoek in de ring. Sanders heeft aangegeven tot de Democratische Conventie in Philadelphia eind juli door te vechten, al staat hij onder hevige druk van de partij om zijn campagne te staken. Volgens The New York Times zou Sanders op het punt staan een deel van zijn campagnepersoneel te ontslaan.

Glazen plafond doorbroken

Maar ondanks dat de race in Californië destijds nog niet beslist was, veranderde Hillary Clinton al vroeg in de nacht haar Twitter-foto:

Twitter avatar tamarakeithNPR Tamara Keith Hillary Clinton has a new twitter avatar tonight. Yesterday she was reluctant to talk about it. Today soaking it in. https://t.co/zcITDP6NNk
Twitter avatar gdebenedetti Gabriel Debenedetti A letter from @HillaryClinton to her backers tonight: https://t.co/wlY2xjKkcP

Met haar officieuze positie als genomineerde voor de Democratische partij doorbreekt zij het glazen plafond voor vrouwen, waar zij in 2008 al over sprak. “Vanaf vandaag is het niet meer bijzonder dat een vrouw voorverkiezingen kan winnen”, zei Clinton op de avond dat ze de handdoek in de ring gooide in 2008 (precies acht jaar geleden). “Ook al waren we dit keer niet in staat het glazen plafond te doorbreken, het heeft dankzij jullie achttien miljoen barsten gekregen.”

Clintons speech uit 2008

Ook Republikeinen stemmen

Republikeinse kiezers gingen vandaag ook naar de stembus in Californië, New Mexico, Montana, South Dakota en New Jersey. Hoewel Donald Trump de presidentskandidaat is, staan in sommige staten zoals die laatstgenoemde ook John Kasich en Ted Cruz - die hun campagnes in mei staakten - nog op het stembiljet. Trump mocht ondanks dat gegeven niet onverwacht de overwinning claimen in al deze staten.


In zijn overwinningstoespraak, die Trump oplas van de door hem zo ‘gehate’ teleprompters, riep hij boze Sanders aanhangers zich bij hem aan te sluiten en trok hij van leer tegen Clinton. Trump nam geen vragen aan van journalisten en toonde zich een stuk ingetogener dan de laatste weken. Dat komt waarschijnlijk door alle kritiek die hij de afgelopen weken over zich heen kreeg voor zijn racistische en beledigende uitspraken over partijgenoten en tegenstanders.

Republikeinen tegen Trump

Donald Trump kreeg dinsdag opnieuw forse kritiek vanuit Republikeinse hoek op zijn uitspraken over Gonzalo Curiel. Deze federale rechter van Mexicaanse afkomst behandelt momenteel de zaak rond de controversiële Trump University, die in 2010 werd opgedoekt nadat deelnemers van de peperdure zakelijke cursussen de organisatie beschuldigden van fraude, chantage en misleidende reclame.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have a judge in the Trump University civil case, Gonzalo Curiel (San Diego), who is very unfair. An Obama pick. Totally biased-hates Trump

De afgelopen weken trok Trump hard van leer tegen Curiel en joeg hij zijn woordvoerders aan hetzelfde te doen tegenover Amerikaanse media, ondanks waarschuwingen vanuit de Republikeinse partij. De rechter zou vanwege de anti-immigrantenstandpunten van Trump automatisch bevooroordeeld zijn in de zaak tegen de vastgoedmagnaat.

Nadat voormalig presidentskandidaat en senator uit South Carolina Lindsey Graham partijgenoten in The New York Times opriep Trump te laten vallen, deden twee prominente figuren dat ook. Ben Sasse, senator uit Nebraska die zijn eerste termijn momenteel uitdient, liet eerder deze week al weten open te staan om de Libertarische Partij te steunen. Mark Kirk, senator uit Illinois, trok dinsdag zijn steun aan Trump in. Ondanks een moeilijke herverkiezing in november breekt hij met de partijeenheid omdat Kirk de uitspraken van de genomineerde “volkomen onjuist” en “on-Amerikaans” vindt.


Volgens onze correspondent Guus Valk vertoont de fragiele partijeenheid binnen het Republikeinse kamp nu al barsten. Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit gaat opeens hard. De Republikeinse steun voor Trump stort in. https://t.co/cph7J5hyuT

‘Trump is rampscenario voor Republikeinen’


Ook de machtigste Republikein in Washington, Paul Ryan, gaf Trump dinsdag een tik op de vingers. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden noemde de uitspraken “het schoolvoorbeeld van racisme”, maar weigerde om stelling te nemen tegen de koploper. Volgens onze correspondent Guus Valk laat de benarde situatie van Ryan zien dat de Republikeinse Partij niet weet wat zij aan moet met de kandidaat voor november. Valk:

“Ze moeten met Trump leven, terwijl er een implosie is van de steun. De mythe over de steun voor Trump die ze zichzelf de afgelopen weken wijsmaakten wordt ontkracht. Het is een rampscenario: ze kunnen geen kant op.”

Twitter avatar JebBush Jeb Bush Donald Trump should retract his comments, not defend them. There is no place for racism in the GOP, or this country. https://t.co/yizZUTiC6T

Trump: mijn uitspraken verkeerd opgevat

Na alle kritiek krabbelde Trump gisteravond na weken zijn uitspraken over rechter Curiel in een persbericht enigszins terug. Hij beschuldigde de media ervan zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd en weergegeven te hebben. Trump gaf ook aan niet meer te willen praten over Trump University.

It is unfortunate that my comments have been misconstrued as a categorical attack against people of Mexican heritage. I am friends with and employ thousands of people of Mexican and Hispanic descent. The American justice system relies on fair and impartial judges. All judges should be held to that standard. I do not feel that one’s heritage makes them incapable of being impartial, but, based on the rulings that I have received in the Trump University civil case, I feel justified in questioning whether I am receiving a fair trial.

Dit bericht wordt bijgewerkt.