‘Koeman gaat naar Everton’

Coach Ronald Koeman vertrekt van Southampton naar Everton.
Coach Ronald Koeman vertrekt van Southampton naar Everton. Foto Olaf Kraak/ANP

De Engelse voetbalclub Southampton heeft overeenstemming bereikt met het bestuur van Everton over de afkoopsom voor trainer Ronald Koeman. Dat melden verschillende Britse media, waaronder de BBC en The Independent. Everton zou vijf miljoen pond (6,4 miljoen euro) willen betalen om het contract van Koeman af te kopen. De oud-trainer en oud-speler van Ajax, PSV en Feyenoord heeft nog een contract tot de zomer van 2017 bij Southampton, waar hij twee jaar geleden in dienst trad. Bij Everton wordt Koeman de opvolger van de Spanjaard Roberto Martinez, die in mei werd ontslagen. Everton, de tweede club van Liverpool, eindigde afgelopen seizoen elfde in de Premier League. De Iraanse miljardair Fahrad Moshiri, die bijna de helft van de aandelen in handen heeft, zorgt nu voor een financiële injectie. Koeman (53) wordt in Engeland geroemd om zijn prestaties met het bescheiden Southampton. Afgelopen seizoen eindigde de club met spelers als Jordy Clasie, Graziano Pellè en Virgil van Dijk, als zesde in de Premier League. Het jaar ervoor werden de Saints zevende. Koeman won 47 procent van al zijn wedstrijden als hoofdcoach van de Zuid-Engelse club. Volgens de Britse media neemt Koeman zijn broer Erwin mee als assistent naar Goodison Park. (NRC)