VNG wil experimenteren met gereguleerde wietteelt

De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil de druk op Den Haag opvoeren.

Foto ANP/Valerie Kuypers

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil experimenteren met het reguleren van wietteelt. Op het jaarlijkse congres van de VNG op woensdag bleek dat een overgrote meerderheid (bijna 90 procent) van de gemeenten een oproep aan het Rijk steunt om deze experimenten mogelijk te maken. Het is voor het eerst dat de gemeenten dat uitdragen in een gezamenlijke verklaring.

Tekst gaat verder onder tweet

De VNG wilt dat de teelt en verkoop van softdrugs in handen komt van vergunninghouders. Hierdoor zou de overheid volgens hen beter kunnen optreden tegen illegale wietteelt en -verkoop en de zware criminaliteit die daar vaak mee gepaard gaat. Op het moment is de verkoop de softdrugs legaal, maar grootschalige teelt en aanvoer ervan niet. Dit werkt volgens de gemeenten criminelen in de hand.

Dat was ook de boodschap van het rapport dat de commissie-Schneiders in opdracht van de VNG in november uitbracht. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie reageerde op het rapport dat er geen Kamermeerderheid is voor “enige vorm van regulering of legalisering van nederwiet”. In mei 2015 dwarsboomde een nipte Kamermeerderheid nog een plan van een aantal gemeentes om te experimenteren de huidige regelgeving.

Druk op Den Haag opvoeren

Met deze gezamenlijke verklaring van de VNG wil de organisatie de druk op Den Haag opvoeren, zegt NRC-redacteur Freek Schravesande.

“Voor het eerst hebben ze er nu met zijn allen over gestemd. Dit is veel meer waard dan dat slechts een paar burgemeesters dit zeggen, zoals eerder het geval was. Dit versterkt hun onderhandelingspositie in Den Haag.”

Door dit nu naar buiten te brengen, zegt Schravesande, hoopt de VNG van het reguleren van wietteelt een thema te maken voor de volgende Tweede Kamer-verkiezingen, die in 2017 plaatsvinden.

Wel mogelijk volgens internationale verdragen

Er komt steeds meer druk op het kabinet om wat te doen aan het huidige softdrugsbeleid. Eind mei brachten juristen Piet Hein van Kempen en Masha Fedorova van de Radboud Universiteit Nijmegen een rapport uit waarin staat dat legalisering wél mogelijk is volgens internationaal recht.

Volgens hen kunnen mensenrechten overheden zelfs verplichten om gereguleerde cannabisteelt en -handel toe te staan wanneer dit de mensenrechten beter beschermt dan een verbod op drugs. Het Nederlandse kabinet hield zich tot nu toe altijd vast aan de bewering dat experimenten met gereguleerde wietteelt volgens internationale verdragen niet mogelijk was.