VN: Eritrea voor Internationaal Strafhof

Het Afrikaanse land moet voor het strafhof verschijnen wegens misdaden tegen de menselijkheid, vindt de VN.

Mike Smith van de VN-commissie die onderzoek doet naar Eritrea, woensdag tijdens een persconferentie in Genève.
Mike Smith van de VN-commissie die onderzoek doet naar Eritrea, woensdag tijdens een persconferentie in Genève. Foto Salvatore Di Nolfi/AP

De Mensenrechtenraad van Verenigde Naties (VN) vindt dat Eritrea voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moet verschijnen voor misdaden tegen de menselijkheid. Ook zouden er sancties afgekondigd moeten worden tegen het Afrikaanse land, dat geregeerd wordt door dictator Isaias Afewerki. Persbureau Reuters meldt dat vandaag. Eritrea ontkent de beschuldigingen in een verklaring en zegt dat de acties van de VN “politiek gemotiveerd” zijn.

Sinds Eritrea (6,7 miljoen inwoners) in 1991 onafhankelijk werd van Ethiopië, zou het zich volgens de VN op grote schaal schuldig maken aan martelingen, moorden, verkrachtingen en het tot slaaf maken van delen van zijn bevolking. De VN schat dat het land sinds 1991 300.000 tot 400.000 van zijn inwoners tot slaaf heeft gemaakt.

Verdere acties

De VN-commissie bracht vorig jaar ook al een rapport naar buiten over de volgens hen wijdverspreide verkrachtingen en moorden in het land. Als er volgens de commissie binnen een jaar geen vooruitgang zou zijn, zou de VN verdere acties ondernemen.

Lees dit stuk met zes redenen waarom mensen vluchten uit Eritrea: Eritrea is een land waaruit je weg wilt

Volgens de VN is dat dus niet gebeurd. “Overheidsfunctionarissen in de hoogste regionen van de regering” dragen volgens de VN verantwoordelijkheid voor de genoemde misdaden. De commissie heeft dossiers samengesteld met bewijzen tegen deze functionarissen en die zullen beschikbaar worden gesteld aan de “relevante instituties”, aldus de VN tegen persbureau AP. Om wie het precies gaat, noemt het rapport niet.

Politiek gemotiveerde aantijgingen

Eritrea ontkent de aantijgingen. Ze zijn volgens een statement van presidentieel adviseur Yemane Ghebreab ongegrond en “politiek gemotiveerd”. Volgens hem is het “niet alleen een ongerechtvaardigde aanval tegen Eritrea, maar ook op geheel Afrika en andere ontwikkelingslanden”.

De Eritrese minister van informatie:

Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer zullen “de alarmlampjes in Asmara niet gaan knipperen” door de beschuldigingen van de VN. “Dat ze eventueel gedaagd worden voor het Internationaal Strafhof maakt ze geen reet uit. Elke kritiek van buitenaf lapt Eritrea aan zijn laars. Dat komt ook wel omdat ze eerder in de steek zijn gelaten door de internationale gemeenschap.”

Samenwerking EU en Eritrea

Dat de VN nu oproept tot sancties, is volgens Lindijer wrang. De EU werkt juist steeds meer samen met Eritrea.

“Duitsland levert apparatuur aan het land waarmee de migrantenstroom beter in kaart kan kunnen brengen. Ook is er een paar miljoen ontwikkelingsgeld aan het land beloofd. Er is toenemende samenwerking tussen de EU en enkele dictatoriale regimes om de migratiestromen uit die landen te stelpen.”

Maar, zegt Lindijer, juist die regimes zorgen ervoor dat er zoveel vluchtelingen zijn. Door nauwer met ze te samenwerken, spannen ze volgens hem “het paard achter de wagen”.

Eritreeërs vormen een van de grootste groepen vluchtelingen die via de Middellandse Zee een weg naar Europa proberen te vinden. Volgens een nieuw rapport van de VN hebben in 2015 meer dan 47.000 Eritreeërs asiel aangevraagd in Europa.

    • Guus Ritzen