Vijf miljard verspeeld, maar onterecht ontslagen

Société Générale had beurshandelaar Kerviel eerder moeten ontslaan. De bank moet hém nu 4,5 ton betalen.

Jérôme Kerviel, de Fransman die als beurshandelaar 4,9 miljard euro verspeelde bij de bank Société Générale, is ten onrechte ontslagen. Zijn voormalige werkgever moet Kerviel (39) een schadevergoeding van 450.000 euro betalen.

Tot die opmerkelijke uitspraak kwam dinsdag een Frans arbeidsgerecht, een speciale rechtbank van werkgevers en vakbonden. Kerviel is begin 2008 zonder „echte of serieuze reden” ontslagen, luidde de uitspraak. Société Générale heeft er te lang mee gewacht, nadat de ramp die Kerviel veroorzaakte was ontdekt.

Met vervalste computersystemen kon Kerviel voor 50 miljard euro (destijds circa twee keer het eigen vermogen van de bank) speculeren op de markten. Hij sluisde geen miljarden door naar eigen rekeningen, maar was een geobsedeerde gokker die hoopte op een hoge bonus.

De bank zegt dat de fraude van Kerviel pas medio januari 2008 werd ontdekt en dagvaardde hem binnen een week. Het verhaal van Kerviel is dat zijn bazen allang wisten welke risico’s hij nam en ook hoe. Zijn advocaten hebben betoogd dat hij is gebruikt om andere verliezen te camoufleren. Kerviel zou in 2007 juist bijna 1,8 miljard euro winst hebben gemaakt voor Société Générale.

De Fransman werd in 2010 veroordeeld tot vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Hij ging in beroep en presenteerde zich de afgelopen jaren als een slachtoffer van een verdorven financieel systeem. In 2014 bracht hij een bezoek aan paus Franciscus in Rome en besloot terug te lopen naar Parijs. Tijdens zijn protestmars tegen de „tirannie van de markten” werd hij bij de Italiaanse grens ingerekend. Na vijf maanden mocht hij de gevangenis verlaten, met een elektronische enkelband en een baan bij een IT-adviesbedrijf.

Kerviel eiste van zijn voormalige werkgever een schadevergoeding van 5,7 miljard euro. Zover wilde de rechtbank dinsdag niet gaan, maar de oud-beurshandelaar werd wel in het gelijk gesteld. Volgens het Franse arbeidsrecht moeten bedrijven wangedrag van werknemers binnen twee maanden bestraffen. De rechtbank van werkgevers en vakbonden oordeelde dat Société Générale al in 2007 wist dat Kerviel er een puinhoop van had gemaakt. De advocaat van de bank noemde de uitspraak „schandalig” en is in beroep gegaan.

Kerviel wacht volgende week een andere, civiele procedure in Versailles, waarin wordt bepaald hoeveel hij zijn voormalige werkgever moet terugbetalen. Een hof van cassatie heeft eerder bepaald dat hij niet alléén verantwoordelijk was voor de verliezen en daarom niet de volle 4,9 miljard euro hoeft terug te betalen.

    • Eppo König