Twentse musea: één organisatie

Rijksmuseum Twenthe en Museum Twentse Welle in Enschede krijgen een gezamenlijke organisatie, met één directeur. Dat wordt Arnoud Odding (55), nu directeur van Rijksmuseum Twenthe. Interim-directeur Helma Hoving van Twentse Welle wordt adjunct-directeur. Hoving (50), van huis uit bedrijfskundige, is verantwoordelijk voor de integratie van de twee organisaties.

Dat hebben de twee directeuren vanmorgen bekendgemaakt. Voor het publiek blijven er twee musea, het één een kunstmuseum met internationale allure, het ander een familiemuseum. De museumstichtingen blijven dan ook zelfstandige rechtspersonen, met eigen doelstellingen en begrotingen.

Beide musea hebben moeilijke jaren achter de rug. Rijksmuseum Twenthe verloor vier jaar geleden een kwart van de rijkssubsidie. Van 38 personeelsleden gingen er 11 weg. Sindsdien timmert het museum aan de weg met opvallende tentoonstellingen, zoals over de Vlaamse barok uit Antwerpen, over Turner en over Gainsborough. Het aantal bezoekers steeg van 50.000 in 2012 naar 120.000 in 2015.

Twentse Welle valt als museum niet onder het rijk, maar onder de gemeente als subsidieverstrekker. Ook op Twentse Welle is bezuinigd, van 21 werknemers verdwenen er 6. Twentse Welle is ontstaan uit een fusie van een oudheidkamer, een natuurmuseum en een textielmuseum. Na de verwoestingen van de vuurwerkramp in 2000 is het gehuisvest in een nieuw onderkomen, op een paar honderd meter afstand van Rijksmuseum Twenthe.

Vorige maand oordeelde de Raad voor Cultuur veel positiever over Rijksmuseum Twenthe dan in 2012, toen oorspronkelijk alleen nog geld beschikbaar werd gesteld voor beheer en behoud van de collectie. „De afgelopen jaren heeft het museum hard gewerkt aan zijn herpositionering en is daarin goed geslaagd”, staat nu in het advies van de raad over de subsidie voor de komende vier jaar. Het museum krijgt niet het bedrag aan subsidie dat het had tot 2012, maar wel meer dan de afgelopen vier jaar.

Het is de bedoeling dat de twee musea elkaar voortaan inhoudelijk gaan aanvullen. Bij vergelijkbare thema’s laat Rijksmuseum Twenthe „de intuïtie van de kunstenaar zien”, terwijl Twentse Welle als familiemuseum (groot)ouders en (klein)kinderen iets wil laten meemaken dat betrekking heeft op hetzelfde onderwerp.

    • Gretha Pama