Ongekend harde kritiek op PVV

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ongekend harde kritiek geleverd op een voorstel van de PVV. Deze partij wilde aan een dienstverband bij defensie of een veiligheidsdienst de voorwaarde van één nationaliteit verbinden, de Nederlandse. Andere partijen wezen erop dat dit in strijd is met de Grondwet. De SP zei dat er alleen in 1940 een dergelijk voorstel was gedaan, namelijk om Joden uit te zonderen van banen als ambtenaar. D66 noemde het voorstel ongepast en kwaadaardig, het CDA smakeloos. De PvdA en de Partij voor de Dieren spraken van discriminatie. De PVV stelde „dat een meerderheid van de Nederlandse Turken aanhanger van Erdogan en zijn islamiseringspolitiek” is. VVD en SGP wezen er op dat iedereen die bij defensie of een inlichtingendienst komt werken, wordt onderzocht op beïnvloedbaarheid. (ANP)