Tsjaad stuurt 2.000 militairen naar Niger

Ze moeten samen met Nigeriaanse troepen helpen om de plaats Bosso terug te veroveren op Boko Haram.

Archiefbeeld van Afrikanen die zich in Bosso ophielden. Ze zijn de regio ontvlucht na een aanval door Boko Haram afgelopen vrijdag.
Archiefbeeld van Afrikanen die zich in Bosso ophielden. Ze zijn de regio ontvlucht na een aanval door Boko Haram afgelopen vrijdag. Foto Issouf Sanogo/AFP

Tsjaad heeft tweeduizend militairen naar Niger gestuurd om de strijd met Boko Haram aan te gaan. De troepen zijn dinsdag aangekomen in het land en verplaatsen zich momenteel richting de plaats Bosso, nabij de Nigeriaanse grens, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen binnen het leger. In dat dorp werden afgelopen zaterdag dertig soldaten gedood door de terreurgroepering. Ruim 50.000 mensen zijn het gebied inmiddels ontvlucht.

Het is de bedoeling dat de militaire troepen, die met tanks zijn vertrokken uit Tsjaad, vanaf de stad Diffa samen met Nigeriaanse soldaten optrekken richting Bosso. De afgelopen dagen leken veiligheidsdiensten uit Niger de controle over het dorp te hebben terugveroverd op Boko Haram, maar dat bleek slechts tijdelijk. De terreurgroepering, die bij de aanval naar eigen zeggen munitie en wapens buitmaakte, moet met de hulp van Nigeria en Tsjaad weer verdreven worden uit Bosso.

Tsjaad en Niger werkten vorig jaar al samen in de strijd tegen militanten die zich ophielpen in de regio rond het Tsjaadmeer, het op één na grootste zoetwatermeer van Afrika. Daarbij werden belangrijke delen van het gebied terugveroverd op Boko Haram. Militairen uit het land werden eveneens ingezet bij operaties tegen Al-Qaeda in Mali, twee jaar terug.

Boko Haram

De radicaal-islamitische terreurgroep Boko Haram houdt Nigeria al jaren in z’n greep. Duizenden mensen kwamen om door het geweld en meer dan twee miljoen mensen zijn ontheemd. Uit een recentelijk Human Rights Watch-rapport blijkt dat een hele generatie kinderen in Nigeria verstoken is geraakt van scholing. De terreurgroepering wil in het land de islamitische sharia-wetgeving invoeren.

    • Jorg Leijten