De Thuiskok: Chili con en sin carne

Ik maak chili con carne meestal in een pan met dikke bodem en laat het dan lekker pruttelen, maar je kunt het natuurlijk ook in de oven klaarmaken, zoals Peijnenburg en Jongman hier voorstellen. De toevoeging van kaas en avocado werkt ook goed.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in kwarten en houd deze even apart. Snipper de uien. Zet een grote hapjespan op middelhoog vuur en rooster hierin kort al roerend een flinke snuf gemalen komijn en paprikapoeder en een beetje chilipoeder. Voeg dan een scheutje olijfolie toe en fruit hierin de ui een paar minuten. Snijd de paprika’s in stukjes en voeg deze toe aan de ui. Voeg ook de bonen toe, inclusief het vocht uit het blik, en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. Laat de maiskorrels uitlekken in een zeef en voeg ze toe aan het bonenmengsel. Bak in twee andere pannen het gehakt en de champignons bruin met wat peper, zout en paprikapoeder. Bouw van aluminiumfolie een muurtje in een ovenschaal. Verdeel de groentechili over de pannen met het gehakt en de champignons en doe elk mengsel aan een kant van het muurtje in de ovenschaal. Snijd de avocado in plakken en verdeel over de schaal. Bestrooi het geheel met wat peper en zout. Rasp de kaas en verdeel over de gehele schaal. Zet 10 minuten in de oven, tot de kaas goed gesmolten is.

    • Sam de Voogt