Tennisster Maria Sjarapova twee jaar geschorst

In maart werd bekend dat de voormalig nummer één van de wereld positief heeft getest bij een dopingcontrole.

De tennisster bij de persconferentie over haar gebruik van het middel meldonium.
De tennisster bij de persconferentie over haar gebruik van het middel meldonium. AP / Damian Dovarganes

De Russische tennisster Maria Sjarapova is twee jaar geschorst wegens doping. In maart maakte de vijfvoudig grandslamwinnares zelf bekend dat ze positief heeft getest op het verboden middel meldonium. De 29-jarige schrijft op Facebook de schorsing van de internationale tennisfederatie ITF te gaan aanvechten.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht per januari in. De 29-jarige Russin was vanaf 12 maart al voorlopig geschorst. Sjarapova werd op 26 januari betrapt tijdens de Australian Open. Ze verloor die dag de kwartfinale van de Amerikaanse Serena Williams.

Ze gebruikte het middel al tien jaar. Naar eigen zeggen op doktersadvies vanwege “verschillende gezondheidsproblemen”. Gebruik van het middel was toegestaan tot 1 januari 2016. Sinds die datum staat meldonium op de dopinglijst van wereldantidopingorganisatie WADA omdat het een positieve werking heeft op het uithoudingsvermogen. Sjarapova zegt zelf dat ze niet wist van het verbod op meldonium.

Meer dan tweehonderd betrapt

De Russin was de afgelopen elf jaar de best betaalde vrouwelijke sporter ter wereld. De eerste grote sponsoren hadden zich na de bekentenis al gedistantieerd, zoals Nike, jarenlang haar kledingsponsor. Sjarapova zakte van de zevende naar de 26e plaats op de wereldranglijst.

Naast Sjarapova werd afgelopen maanden een golf aan sporters betrapt op meldonium, in totaal meer dan tweehonderd. De schorsing van veel sporters werd opgeheven; veel atleten zeiden al voor 1 januari te zijn gestopt met het spul. Het middel wordt vooral in Rusland en Oost-Europa veel gebruikt, vaak tegen hartfalen of pijn op de borst. Of het daadwerkelijk prestatieverhogend werkt bij sporters, is nooit wetenschappelijk bewezen.

    • Liza van Lonkhuyzen