Protesten in VS na milde straf campusaanranding

Rechtszaak De 20-jarige jongen die op de campus van Stanford University een meisje aanrandde, moet zes maanden de cel in. Tot grote woede van velen.

Studenten demonstreren in de zomer van 2015 tijdens de introductieweek op de campus van Stanford University.
Studenten demonstreren in de zomer van 2015 tijdens de introductieweek op de campus van Stanford University. Foto Tessa Ormenyi/AP

Een aanrandingszaak op de prestigieuze Stanford University in de VS trekt grote aandacht door de milde straf die de dader kreeg en een emotionele brief van het 23-jarige slachtoffer. De veroordeelde is een 20-jarige zwemmer. Hij kreeg zes maanden cel.

In de brief van twaalf kantjes schrijft het slachtoffer over het rechtsysteem en de behandeling van aanrandingszaken. Ze schrijft hoe ze als slachtoffer is behandeld tijdens de rechtszaak, en in de weken na de aanranding. Zo schrijft ze dat ze via een bericht op internet erachter kwam hoe ze was aangerand. Ze was bewusteloos tijdens de aanranding.

Ze heeft ook kritiek op de manier waarop „machtige” advocaten een slachtoffer van aanranding benaderen. „Ik kreeg niet alleen te horen dat ik was aangerand, ik kreeg ook te horen dat ik technisch gezien niet kon bewijzen dat het tegen mijn wil was, omdat ik er niets meer van wist. Er is geen treuriger verwarring dan te horen dat je bent aangerand, schaamteloos in het openbaar, maar dat we nog niet weten of het wel als aanranding telt.”

De vrouw, die anoniem wil blijven, schrijft aan de dader dat zij als het dronken slachtoffer achter een vuilniscontainer werd gezien, „terwijl jij de All-American zwemmer aan een topuniversiteit bent, onschuldig tot het tegendeel is bewezen, voor wie zoveel op het spel staat”.

De brief werd vorige week openbaar via de site van de officier van justitie van het Californische Santa Clara en werd onder meer geplaatst op Buzzfeed. Daar zijn haar woorden meer dan tien miljoen keer gelezen.

De aanranding vond plaats in januari 2015, op de Stanford-campus in Palo Alto, Californië. Twee studenten zagen hoe de veelbelovende 20-jarige zwemmer Brock Allen Turner een vrouw probeerde te misbruiken achter een vuilcontainer. De vrouw was bewusteloos, haar onderlijf ontbloot en haar benen lagen uit elkaar. Turner probeerde weg te rennen, maar werd door een van de studenten getackeld.

Turner werd in maart schuldig bevonden aan drie seksuele misdrijven, onder andere aanranding met de intentie een bewusteloze vrouw te verkrachten. Hij werd veroordeeld tot zes maanden cel met drie jaar voorwaardelijk. Volgens de rechter zou een celstraf een grote impact op hem hebben en zou Turner geen gevaar vormen voor anderen. Wel moet hij zich laten registeren als seksovertreder. Turner had maximaal veertien jaar kunnen krijgen; de aanklager eiste er zes.

Turners vader heeft gezegd dat hij de prijs hoog vond ‘voor twintig minuten actie’. Zijn zoon was volgens hem hard genoeg gestraft.