Piloten easyJet kondigen acties op Schiphol aan

In Amsterdam gestationeerde piloten en bemanning van prijsvechter easyJet gaan actievoeren voor een betere cao.

Evert Elzinga/ANP

Piloten van budgetvliegmaatschappij easyJet dreigen de komende weken, tijdens de vakantieperiode, actie te gaan voeren. Daardoor kunnen vluchten uitvallen of vertraging oplopen. De piloten zijn boos over het uitblijven van een cao-akkoord met hun werkgever. Dat meldt vliegervakbond VNV woensdag.

Volgens de VNV maken de ongeveer zeventig piloten, die op Nederlandse arbeidscontracten voor easyJet vliegen, te veel vlieguren voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat.

De vliegtuigmaatschappij is het daar niet mee eens, laat het in een reactie weten: “easyJet biedt haar piloten goede en marktconforme arbeidsvoorwaarden aan en we zijn op het moment in gesprek over een CAO”. Zo heeft het concern voorwaarden rond de uitkering bij ziekte en toeslagen bij lange vluchten reeds ingevoerd.

Hete zomer

“Door de onwil van het easyJet-management ziet de VNV zich helaas genoodzaakt naar het middel van actievoeren te moeten grijpen en gaan we een hete zomer tegemoet”, zegt VNV-president Steven Verhagen in een verklaring.

Totdat er een cao-akkoord op tafel ligt, moeten easyJet-passagiers goed in de gaten houden of hun vlucht vanuit Amsterdam wel vertrekt, aldus Verhagen. Sommige acties zullen publieksvriendelijk zijn, maar ook korte of lang werkonderbrekingen zijn mogelijk. “Dit zal onrust en ongemak onder de gewaardeerde passagiers teweeg gaan brengen.”

Alleen Schiphol

De vakbond belooft de acties zo veel mogelijk aan te kondigen, zodat passagiers rekening kunnen houden met werkonderbrekingen of vertragingen. Volgens easyJet hoeven passagiers zich geen zorgen te maken. “We zijn niet formeel op de hoogte gesteld van acties, dus willen passagiers geruststellen dat we van plan zijn ons vluchtschema aan te houden.”

De acties treffen alleen vluchten waarvan de bemanning in Nederland is gestationeerd, zegt VNV. Dat zullen met name vluchten zijn die in de vroege ochtend van Schiphol vertrekken, of daar ‘s avonds laat aankomen.

    • Bas Tooms