Nederland spil bij opkopen obligaties bedrijven ECB

Een kwart van alle bedrijfsobligaties die in aanmerking komen voor het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank, komt uit Nederland. De meeste zijn uitgegeven door buitenlandse multinationals met een hier om fiscale redenen gevestigde Nederlandse financiële holding.

In de praktijk zullen zes centrale banken verspreid over Europa de obligaties inkopen. De op te kopen obligaties logisch verdelen over die zes was ingewikkeld, doordat Nederland zo’n onevenredig deel voor zijn rekening nam.

Door simpelweg uit te gaan van de juridische vestigingsplaats bleek een kwart van de ondernemingen die in aanmerking komen opeens Nederlands. Daarom besloot de ECB het criterium aan te vullen met het nieuw begrip ‘country of risk’, waarbij men onder meer kijkt waar het topmanagement zit en aan welke beurs het bedrijf genoteerd is. De centrale banken van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië kunnen zo toch schuldpapier van eigen multinationals opkopen.

    • Ariette Dekker