Middelbare scholen pleiten voor vijfjarig vmbo

Onderwijsorganisaties VO-Raad en SPV noemen het vreemd dat de kinderen met de laagste opleiding als jongste van school afgaan.

Vmbo-leerlingen van de Charles de Foucauld Mavo in Spijkenisse.
Vmbo-leerlingen van de Charles de Foucauld Mavo in Spijkenisse. Foto Bart Maat/ANP

Scholieren op het vmbo moeten een jaar langer de tijd krijgen om hun examen te halen. Daarvoor pleiten de VO-Raad, de koepel van middelbare scholen, en de Stichting Platforms VMBO (SPV) in een brief aan de Tweede Kamer vandaag.

De onderwijsorganisaties noemen het vreemd dat de kinderen met de laagste opleiding als jongste, met een leeftijd van 15 of 16 jaar, van school afgaan. Om vmbo’ers een “gelijk speelveld” te geven als hun leeftijdgenoten op het vwo (zes jaar) en havo (vijf jaar) moeten ze daarom een jaar langer de kans krijgen om vakken te volgen. Volgens SPV-voorzitter Jan van Nierop krijgen de vmbo-scholieren zo meer tijd:

“Hoe slimmer je bent, hoe later je mag kiezen over je beroep. Vmbo-scholieren moeten heel snel kiezen voor achtereenvolgens profielen, keuzevakken en een beroepsopleiding. Dat willen we uitstellen.”

Betere aansluiting op mbo

Bijkomend voordeel is dat de vmbo’ers de vakken waarin ze goed zijn dan op havo-niveau kunnen volgen. Op die manier kunnen ze eventueel op het mbo op een hoger niveau instromen, is de gedachte. Dat is volgens Van Nierop ook “een nadrukkelijke wens uit het bedrijfsleven”.

De aansluiting op het mbo kan zo beter geregeld worden, schrijven de organisaties woensdag. Volgens Trouw is ook de MBO Raad positief over het plan. Het aantal vmbo’ers dat voortijdig stopt met studeren is al jaren problematisch. Volgens het ministerie van Onderwijs stopten in 2014 2.200 vmbo’ers na het halen van hun diploma met studeren. Nog eens vierduizend jongeren hielden na een jaar op met hun mbo-opleiding.

Lees ook een interview met Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad: ‘Verhef de mbo’er. Hij kan wel degelijk leren’

Reactie minister

Minister Bussemaker van Onderwijs (PvdA) heeft terughoudend gereageerd op de plannen. Volgens ANP wil de minister meer maatwerk “en niet alleen voor iedereen een jaar erbij”. Ze erkent dat sommige vmbo’ers wel heel snel naar het mbo moeten, maar noemt ook voorbeelden van leerlingen die de bouw in willen en “zo snel mogelijk die kans moeten krijgen.”

Extra voorzieningen

In de brief vragen de VO-Raad en de SPV verder om extra voorzieningen voor scholen en leerkrachten om de vernieuwing van het vmbo, dat per 1 augustus 2016 ingaat, op te vangen. Scholen moeten meer en modernere beroepsgerichte vakken gaan aanbieden, ook ter bevordering van de doorstroming naar het mbo. Het budget van 5,5 miljoen euro dat beschikbaar was voor de vernieuwing is volgens de organisaties echter “nagenoeg uitgeput”.

Dinsdag steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van D66’er Paul van Meenen om docenten in het voortgezet onderwijs maximaal 20 uur per week les te laten geven. Zo kunnen leraren meer tijd besteden aan de kwaliteit van het onderwijs, meent het Kamerlid. Nu staan docenten gemiddeld 25 tot 28 uur per week voor de klas.

    • Sam de Voogt