Mensensmokkelaar ‘De Generaal’ uitgeleverd aan Italië

Mered is de eerste belangrijke smokkelaar die met succes is opgespoord in Afrika.

Mered bij aankomst in Italië.
Mered bij aankomst in Italië. Foto Polizia di Stato / AFP

Soedan heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een belangrijke Eritrese verdachte van grootschalige mensensmokkel uitgeleverd aan Italië. De 35-jarige Medhane Yehdego Mered werd twee weken geleden opgepakt in Khartoum. Het is voor het eerst dat een prominente mensensmokkelaar is opgespoord en opgepakt in Afrika, meldt persbureau Reuters.

Mered wordt er van verdacht samen met zijn voortvluchtige Ethiopische compagnon Ghermay Ermias duizenden migranten van Libië naar Italië gezonden te hebben in wankele bootjes. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 359 migranten wier bootje in 2013 was gezonken voor de kust van Lampedusa. De openbaar aanklager spreekt van “de vertegenwoordiger en baas van een van de belangrijkste criminele organisaties die in Centraal-Afrika en Libië actief zijn in het smokkelen van mensen door de Sahara, en vervolgens de Middellandse Zee over.”

De onderzoekers, bijgestaan door de Britse National Crime Agency, schatten dat de smokkelaars per bootje 700.000 tot 880.000 euro omzetten. Aan boord zaten zeshonderd mensen, veel meer dan de boten konden hebben. De aanklagers noemen Mered De Generaal, omdat hij zich zou kleden als de overleden Libische dictator Gaddafi.

    • Bastiaan Nagtegaal