Meer verdachte transacties onderschept in 2015

Een speciale politie-eenheid belast met het screenen van verdacht betalingsverkeer onderschepte vorig jaar 30 procent meer verdachte transacties.

De onderschepte transacties vertegenwoordigen samen een waarde van bijna twee miljard euro.
De onderschepte transacties vertegenwoordigen samen een waarde van bijna twee miljard euro. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie heeft het afgelopen jaar ruim 30 procent meer verdachte transactie onderschept dan in 2014. De totale waarde van deze betalingen bedroeg bijna twee miljard euro, zo blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarverslag van de Financial Intelligence Unit (FIU), een speciale politie-eenheid die verdachte betalingen verzamelt en screent.

In totaal werden er ruim 7.300 dossiers onderzocht in 2015, waarna bijna 41.000 transacties aangemerkt zijn als verdacht. Een jaar eerder waren dat er nog bijna 30.000. De FIU zag voornamelijk een toename bij de overboekingen vanuit en naar het buitenland.

Meer meldingen

De stijging in het aantal verdachte transacties komt voornamelijk doordat er meer meldingen binnenkwamen bij de speciale politie-eenheid. Bovendien heeft de FIU instanties naar eigen zeggen beter getraind in het letten op signalen die kunnen duiden op verdachte betalingen. Dit leidde vervolgens weer tot betere meldingen, waardoor er meer transacties het predicaat ‘verdacht’ kregen.

De verzamelde informatie is doorgestuurd naar verschillende opsporingsdiensten, zoals de FIOD en de Nationale Politie. Die kunnen de gegevens vervolgens weer gebruiken in lopende onderzoeken of om een nieuwe zaak te starten. Ook werden het Centraal Justitieel Incassobureau (CJI) en de Dienst Werk en Inkomen (DWI) ingelicht omdat in een aantal gevallen bleek dat bepaalde personen er financieel ruimer bijzitten dan zij de instanties willen doen geloven.