KLM groeit, Air France krimpt

KLM vervoerde 2,6 miljoen reizigers, Air France 4,3 miljoen.
KLM vervoerde 2,6 miljoen reizigers, Air France 4,3 miljoen.

KLM heeft in mei opnieuw meer passagiers vervoerd, terwijl bij zustermaatschappij Air France sprake was van een daling. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde vervoersstatistieken van de luchtvaartgroep. KLM verwelkomde vorige maand ruim 2,6 miljoen reizigers, 3,7 procent meer dan in diezelfde periode een jaar eerder. Air France vervoerde 4,3 miljoen passagiers, 0,3 procent minder dan in diezelfde maand een jaar eerder.

In Frankrijk morren met name de piloten dat Air France stilstaat terwijl KLM investeert in nieuwe vliegtuigen en nieuwe bestemmingen. Zij vinden dat de groei evenwichtiger moet worden verdeeld en dreigen van 11 tot en met 14 juni het werk neer te leggen. Ook het Franse cabinepersoneel dreigt met acties. De ticketprijzen staan onder druk. In mei zakten ze op jaarbasis zo’n 5 procent. Dat geeft volgens Air France-KLM aan hoe zeer de hevige concurrentie de balans tussen vraag een aanbod heeft verstoord. (ANP)