Kwispelen op eigen festival

Dog Film Festival Op het Dog Film Festival kunnen aspirant-hondenacteurs de kunst afkijken van beroemde soortgenoten – en alvast flaneren over de groene loper.

Tracie Hotchner, oprichter van het Dog Film Festival
Tracie Hotchner, oprichter van het Dog Film Festival

Freddy blaft maar één keer tijdens de voorstelling. Op het witte doek gaat op dat moment een jackrussellterriër uit zijn dak tijdens Biscuit the Climbing Dog, een film over rots klimmende hondjes. Als grote witte poedel is Freddy echt een Hollywood-type: aantrekkelijk, relaxed en blasé over de aandacht die hij krijgt tijdens het Dog Film Festival, dat dit weekend voor het eerst is gehouden in de Crest-bioscoop.

In Los Angeles is vrijwel altijd wel een festival gaande; deze week het LA Film Fest voor onafhankelijke film. Maar een hondenfilmfestival was er nog niet, terwijl de trottoirs en canyons toch krioelen van de honden. In de stadsregio met tien miljoen inwoners lopen zeker een miljoen honden rond, schat de gemeente. En net als onder de menselijke bevolking is het percentage acteurs binnen die hondenpopulatie hoog. Marley, in de gelijknamige film, werd gespeeld door achttien verschillende labradors. De bastaard Higgins (1957-1975) was beroemd in Hollywood dankzij rollen in Benji en Petticoat Junction.

Er zijn zelfs speciale agentschappen om hondenzaken waar te nemen. Bij bureau Animal Actors scheppen ze op over viervoetige cliënten met rollen in True Grit en No Country for Old Men. Agentschap Hollywood Paws heeft een brochure: How to Make Your Pet a Star.

Tracie Hotchner, bekend van internetradiozender Radio Pet Lady Network, richtte het Dog Film Festival op. Veel van de hondenmensen in en rond Hollywood zijn tevens filmliefhebbers, vermoedt ze. Mogelijk willen zij hun hond bij haar festival in de kijker spelen.

Zaterdag lijkt dat te kloppen: het is druk op de ‘Pooch Party’, waarmee haar festival opent. Onbevreesd flaneerden schoothondjes en een Deense dog voor de fotografen langs een ‘groene loper’ van kunstgras. Dat niet één uitgenodigde beroemdheid-met-hond opdaagt – jammer. Maar Hotchner is blij met de hoge opkomst tijdens haar filmprogramma. Er is behoefte aan dit festival, dat is haar duidelijk. Ze wijst op het pandemonium van bezoekers en viervoeters in de hal: „Iedereen kwispelt!”

    • Diederik van Hoogstraten