Kopie van je paspoort op de camping? Liever niet

Nu de zomervakantie eraan komt heeft de ANWB een oproep gedaan aan de overheid: paspoort inleveren bij een hotel of een camping of een verhuurbedrijf moet verboden worden, te beginnen in Nederland.

Lex van Lieshout/ANP

Soms weet je niet half hoeveel risico je loopt bij dingen die doodgewoon lijken. Je bent met vakantie en je geeft je paspoort aan de receptioniste van het hotel waar je een kamer gereserveerd hebt. „Momentje”, zegt ze. „Ik maak even een kopie.” Maar natuurlijk. Een half jaar later krijg je een rekening van 10.000 euro voor een appartement dat iemand anders op jouw naam gehuurd heeft. Of je krijgt een dwangbevel namens de bank waar op jouw naam een lening is afgesloten. Betalen!

Nu de zomervakantie eraan komt heeft de ANWB een oproep gedaan aan de overheid: paspoort inleveren bij een hotel of een camping of een verhuurbedrijf moet verboden worden, te beginnen in Nederland. Identiteitsfraude met paspoorten en ID-kaarten, zegt de ANWB, komt vaker voor dan voorheen en mensen komen er geweldig mee in de problemen. Bewijs maar eens dat jij die lening níet hebt afgesloten als degene die het wél gedaan heeft over al jouw gegevens beschikte.

Het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, houdt cijfers bij: in 2013 waren er 600 meldingen, in 2015 waren het er 805. De oorzaak van de toename zoekt het CMI in toenemende digitalisering. Je kunt van alles regelen – abonnementen, verzekeringen, leningen – vanachter de computer en met de juiste gegevens is het heel gemakkelijk om je voor te doen als een ander.

Meer weten? Lees onze vijf vragen (en antwoorden) over maatregelen tegen identiteitsfraude

Martijn van de Beek, directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche, zegt dat er voor criminelen snel geld te verdienen valt met de verkoop van persoonsgegevens, en moeilijk is het ook al niet. Met een kopie van een paspoort heb je een naam en een burgerservicenummer en dan ga je op zoek naar meer. Beetje googelen en je weet iemands beroep en leeftijd. Je kijkt eens in het Kadaster, waar alle hypotheken staan ingeschreven, en je weet iemands adres en inkomen.

„En dan”, zegt Van de Beek, „kun je eens kijken wat je door de telefoon nog meer te weten komt.” Hij is hoofd opsporing bij de nationale recherche geweest, hij weet hoe gemakkelijk mensen te misleiden zijn.

„Je zegt dat je namens de internetprovider een klanttevredenheidsonderzoek doet. Mag ik u een paar vragen stellen? Of je belt zogenaamd namens de bank en vraagt terloops of het rekeningnummer klopt. Ik heb hier NL31ING000… staan. Wat zegt u? Hoe is het dan wel?”

Vraagt de receptioniste van hotel of camping je om je paspoort, dan raadt de ANWB je aan om vriendelijk maar beslist nee te zeggen. Geef alleen je paspoortnummer – in de meeste landen ben je verplicht je te identificeren – en desnoods een kopie van je paspoort waarop je je burgerservicenummer hebt afgeschermd. Wil een verhuurbedrijf een borg? Geef een kopie van je creditcard, zonder pincode. Op campings kun je een Camping Key Europe gebruiken als vervangend legitimatiebewijs.

    • Jannetje Koelewijn