In beeld

JSF vliegt kennismakingsrondje boven Nederland

Er werd vorige week nog lacherig over gedaan: de eerste rondvlucht van de JSF boven Nederland ging niet door wegens dichte bewolking. Dinsdag was het alsnog zover. Op deze stralende zomerdag konden Nederland en het nieuwe gevechtsvliegtuig kennis met elkaar maken. Tijdens de vlucht werd het nieuwe toestel gefotografeerd vanuit een begeleidende F-16.
Passage boven Gilze-Rijen. Defensie schrijft: "Het is het eerste moment dat het grote publiek kan kennismaken met het nieuwe gevechtsvliegtuig. Het toestel komt over op een hoogte van zo’n 1.200 voet (400 meter). Bij de luchtmachtbases is dit lager."
Defensie
Het toestel vertrok van Vliegbasis Leeuwarden om 14.19 uur en bereikte zes minuten later de stad Groningen.
Defensie / Frank Crebas
Het stadion van FC Twente in Enschede rond tien voor drie.
Defensie / Frank Crebas
Boven Paleis Het Loo in Apeldoorn.
Defensie / Frank Crebas
De Rijnbrug bij Arnhem.
Defensie / Frank Crebas
Om 15.56 uur: de molens van Kinderdijk.
Defensie / Frank Crebas
Daarna door naar het centrum van Rotterdam.
Defensie / Frank Crebas
De Pier van Scheveningen.
Defensie / Frank Crebas
En om 16:07 uur vloog de F-35 boven Amsterdam. Op de hele route maakte het toestel extra rondjes voor beeldmateriaal. Hierdoor was er niet genoeg brandstof om het geplande vlucht langs de Noordzeekust naar Den Helder, Texel en Vlieland af te maken. Dat is vandaag goedgemaakt.
Defensie / Frank Crebas