‘Honden zijn net kinderen, je bent veel geld aan ze kwijt’

Judith de Pagter (55) is zelfstandig ondernemer. Ze werkt als facilitymanager en geeft cursussen over LinkedIn. Samen met haar man en twee honden (Jolie en Rosa) woont ze in Soest.

Foto Bob van der Vlist
Foto Bob van der Vlist

IN

‘In 2007 ben ik begonnen als zelfstandig facilitymanager. Ik had mijn zaak nog maar net op de rails of de economische crisis begon. Bedrijven wilden de kosten voor bijvoorbeeld interne verhuizingen niet langer uitbesteden, waardoor ik te weinig werk had. Tijdens een gesprek met mijn man op de bank zei hij: ‘Waarom ga je geen les geven?’ Hij dacht dat ik dat goed zou kunnen - op het gebied van netwerken en LinkedIn. Het plan sprak me wel aan. Ikheb mijn trainingen via mijn netwerk wereldkundig gemaakt en het sloeg aan: ik had vrijwel direct een flink aantal aanmeldingen.

Inmiddels werk ik zes jaar als LinkedIn-expert en doe ik daarnaast nog facilitaire projecten. Ik rol van de ene opdracht in de andere, afgelopen week had ik nog een zeer intensieve verhuisklus van drie dagen en deze week staan er een aantal trainingen gepland. Het is opmerkelijk hoe breed de doelgroep is van mijn cursussen. Ik word door bedrijven ingehuurd als ze vinden dat hun salesafdeling meer met de sociale media moeten doen, maar ook door hogescholen word ik gevraagd om hun studenten meer te leren over hoe je LinkedIn kunt inzetten.

Ik verdien met beide banen soms genoeg, maar soms ook niet, afhankelijk van hoe druk het is. Wel werk ik al snel 60 uur per week, want als zelfstandige moet je alles zelf doen, van de acquisitie, het netwerken tot de administratie. Ik heb nooit een werkweek van 40 uur.”

UIT

‘Naast de vaste lasten gaat er bij ons aardig wat geld op aan onze auto’s. We hebben er twee want we hebben er beiden een nodig voor ons werk: de ene keer geef ik een training in Heerlen, dan weer in Assen en mijn man geeft door het hele land trompetles. De kilometers die ik zakelijk rijd, tel ik op en die kan ik opgeven bij de fiscus. Maar de reparatiekosten vallen daar weer buiten. Zo heeft mijn auto laatst nog nieuwe banden, een nieuw achterlicht en een kleine beurt gekregen: dat kostte me zo’n 700 euro. Voor dat soort kosten zet ik wel maandelijks 100 euro opzij.

Een andere grote kostenpost zijn onze twee labradors, Jolie (5) en Rosa (15 maanden), moeder en dochter. Het zijn net kinderen - je bent er veel tijd en geld aan kwijt. Ik train ze voor jachtwedstrijden. Niet voor de echte jacht, maar op dummies. Dat kost me voor de oudste 350 euro voor 20 lessen en voor de jongste hond 100 euro per acht sessies. Onlangs heb ik van Rosa’s ellebogen en heupen, voor labradors zwakke plekken, nog foto’s laten maken. Dat is ook niet goedkoop. Ik vond het wel heel belangrijk om te weten of het bij Rosa goed zit, want ook van haar willen we graag een nest en de labradorvereniging heeft strikte regels: met een hond met zwakke heupen en ellebogen mag je niet fokken. Binnenkort weten we of Rosa ook pups mag krijgen, daarvoor is ze uiteindelijk op de wereld gezet.”

    • Liza Titawano