Goochelhelden op herhaling

None

Films die helemaal draaien om goocheltrucs blijven toch een tikkeltje problematisch. Het werk van illusionisten komt eigenlijk alleen live in de zaal tot zijn recht met een argwanend toekijkend publiek. Dan kan er een mooi moment van verbazing ontstaan, als iets onbegrijpelijks onder de ogen van de toeschouwer toch ineens gebeurt. Maar in film? In films is sowieso niets onmogelijk – dankzij montage en trucage. Het gevoel van verbazing is navenant minder sterk. Vandaar misschien dat veel goochelfilms een plot hebben dat draait om de onthulling hoe een truc eigenlijk in zijn werk is gegaan. Dat kan een bevredigend puzzeltje opleveren, maar heel opwindend is dat ook weer niet.

Het beste wat je over Now You See me 2 kunt zeggen is dat de film pretentieloos vermaak wil bieden, en ook niet meer dan dat. Jesse Eisenberg, Woody Harelson, Dave Franco en Lizzy Chaplain zijn (opnieuw) een soort A-team van supergoochelaars die hun spectaculaire kunsten gebruiken in de strijd tegen een technomagnaat. Best onderhoudend voor kijkers in de leeftijdsgroep tot een jaar of acht.

    • Peter de Bruijn