Frankrijk lanceert app voor noodsituaties

De app geeft naast waarschuwingen over terroristische aanslagen ook instructies wat je moet doen.

Franse agenten doen mee aan een oefening waarbij een zelfmoordaanslag tijdens het EK voetbal wordt nagespeeld.
Franse agenten doen mee aan een oefening waarbij een zelfmoordaanslag tijdens het EK voetbal wordt nagespeeld. Foto Jean-Philippe Ksiazek/AFP

De Franse overheid heeft een app gelanceerd waarmee mensen via hun smartphone gewaarschuwd kunnen worden in het geval van noodsituaties en terroristische aanslagen, zoals bomaanslagen, schietpartijen of andere rampen.

De app heet SAIP (Système d’alerte et d’information des populations). Degenen die de app besluiten te downloaden (niet verplicht) krijgen naast een waarschuwing binnen 15 minuten na een incident ook instructies wat te doen. De app, zowel in het Frans als in het Engels beschikbaar, is zo geprogrammeerd dat waarschuwingen verstuurd worden op basis van de locatie van smartphones. Als die zich in de buurt bevinden van een ramp, kunnen de gebruikers een bericht verwachten. In eerste instantie worden alleen aanslagen en schietpartijen vermeld, maar op termijn moeten ook natuurrampen en andere noodsituaties via de app doorgegeven gaan worden.

Geen instructies

De technologie is in aanloop naar het EK in het land, dat aanstaande vrijdag begint, gelanceerd. Frankrijk besloot tot de ontwikkeling van de app na de aanslagen in Parijs vorig jaar. Toen kreeg de overheid veel kritiek omdat er ondanks de grote terreurdreiging geen instructies waren voor de bevolking over wat ze moest doen.

Lees ook een interview met de gerenommeerde Franse veiligheidsexpert François Heisbourg: ‘Parijs weigert lessen te trekken uit de aanslagen’

Frankrijk verwacht zo’n 2,5 miljoen fans gedurende het voetbaltoernooi dat van 10 juni tot 10 juli duurt. Het land wil meer dan 90.000 man inzetten voor de beveiliging van de wedstrijden. De meeste van hen zijn agenten en gendarmes, maar er worden ook 13.000 particuliere beveiligers ingehuurd. Militairen staan stand-by. Tot eind juli geldt nationaal de noodtoestand.

Intussen kampt Frankrijk ook met een sociale crisis. Vakbonden protesteren tegen de wet van de Franse regering die het arbeidsrecht moet flexibiliseren. Ze hebben stakingsacties tijdens het EK aangekondigd.

    • Sam de Voogt