FPÖ naar hof om uitslag presidentsverkiezingen

De rechtse FPÖ-kandidaat Hofer verloor met een miniem verschil van de groenlinkse Van der Bellen.

Archiefbeeld. Van der Bellen (links) versloeg Hofer (rechts).
Archiefbeeld. Van der Bellen (links) versloeg Hofer (rechts). Foto Ronald Zak / AP

De Oostenrijkse partij FPÖ heeft bezwaar gemaakt tegen de verkiezingsoverwinning van de groenlinkse Alexander Van der Bellen. Dat heeft het constitutioneel hof van het land woensdag bekendgemaakt. FPÖ-kandidaat Norbert Hofer verloor de strijd van Van der Bellen met nog geen procentpunt verschil.

Hofer zelf had zijn nederlaag ruim twee weken geleden al erkend. Waarom de partij alsnog naar het hof stapt, is nog onduidelijk. De partij houdt rond deze tijd een persconferentie, waarin de bezwaren mogelijk worden toegelicht.

De race om het Oostenrijkse presidentschap was ongekend spannend. Uiteindelijk kwam het aan op de stemmen die per post waren uitgebracht. Van der Bellen behaalde uiteindelijk 50,3 procent van de stemmen.

    • Bastiaan Nagtegaal