Onderhandelingen EU en Golfstaten over luchtvaart

De Europese Commissie gaat met de Golfstaten onderhandelen over nieuwe luchtvaartverdragen. De 28 landen van de Europese Unie gaven de Commissie dinsdag toestemming om namens hen te onderhandelen. In ruil voor meer toegang tot de Europese markt wil de Commissie eerlijke concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen en meer toegang tot vliegvelden in de Golfregio. Volgens Europese maatschappijen en vakbonden verstoren Emirates, Etihad en Qatar Airways de markt met oneerlijke staatssteun.

De Europese ministers van transport gaven de Commissie mandaten om te onderhandelen over luchtvaartverdragen met vier partijen: de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Turkije en ASEAN namens tien landen in Zuidoost-Azië. Een laatste struikelblok bij het afgeven van de mandaten was de termijn van de onderhandelingen. Het mandaat voor de VAE en Qatar is drie jaar geldig, voor Turkije en ASEAN vier jaar.

De Commissie verwacht veel economisch voordeel, omdat de markten opener worden. Het verdrag met Turkije levert volgens de Commissie vijf miljard euro per jaar aan inkomsten uit toerisme, 48.000 nieuwe banen en een prijsdaling van tickets met 50 procent op. Voor de Golfstaten (VAE, Qatar en vier andere landen) rekent de Commissie op ruim 8 miljard euro aan extra inkomsten en 8.300 banen tot 2025. (NRC)