Aparte stroomkabel van Delfzijl naar Duitsland komt er niet

Delfzijl krijgt geen aparte stroomkabel onder de Eems naar het Duitse Emden. Dinsdag is bekend geworden dat de Duitse toezichthouder op de energiemarkt, de Bundesnetzagentur, geen toestemming geeft voor de directe onderzeese verbinding. Dat heeft RTV Noord gemeld. De initiatiefnemers, Groningen Seaports, Klesch Aluminium (het voormalige Aldel) en enkele andere metaal- en chemiebedrijven, zullen de Duitse bezwaren niet aanvechten. Want doordat ook in Nederland de stroomprijs inmiddels is gedaald, is de aanleg van de kabel niet meer rendabel. Er wordt nog gestudeerd op andere mogelijkheden om mee te kunnen profiteren van de nog altijd goedkopere Duitse elektriciteit. Daarover zou later dit jaar meer duidelijk moeten worden. Het idee voor een aparte verbinding rechtstreeks naar het Duitse net over een afstand van ongeveer 17 kilometer ontstond na het faillissement van aluminiumsmelter Aldel eind 2013. Het bedrijf maakte in 2015 een doorstart na overname door Klesch Aluminium. (NRC)