EK allround schaatsen voortaan om het jaar

De internationale schaatsunie voegt twee toernooien aan de kalender toe: de EK afstanden en EK sprint.

Sven Kramer kan vanaf komend jaar nog slecht eens in de twee jaar een poging wagen de Europese titel allround te winnen.
Sven Kramer kan vanaf komend jaar nog slecht eens in de twee jaar een poging wagen de Europese titel allround te winnen. Foto Vincent Jannink/ANP

De Europese kampioenschappen schaatsen krijgen komende jaren een andere vorm. De EK allround zal nog slechts eens in de twee jaar worden verreden. Daarnaast komen er Europese kampioenschappen sprint en afstanden bij op de kalender, zo heeft de internationale schaatsunie ISU woensdag besloten. Deze zullen verreden worden in het seizoen voor en na de Olympische Winterspelen, schrijft ANP.

Aan de opzet van de EK allround wordt voorlopig niet getornd. De Nederlandse schaatsbond KNSB stelde eerder voor de 10.000 meter bij de mannen te vervangen door de 3.000 meter, maar dat idee werd niet overgenomen.

Wel werd besloten dat op de nieuwe EK afstanden de langste afstanden bij de mannen en vrouwen, respectievelijk de 10.000 en 5.000 meter, niet op te nemen. In plaats daarvan wordt de 1.000 meter verreden. Daarnaast zal de 500 meter nog slechts éénmaal op het programma staan, in plaats van twee keer, zoals nu nog bij de WK afstanden.

Tevens is besloten het wedstrijdschema van het mondiaal afstandstoernooi aan te passen. Werd voorheen de titel op de tien kilometer op de eerste dag vergeven, in de toekomst zal dat op dag drie zijn.

Shorttrack

Ook op het gebied van shorttrack werden enkele regelwijzigingen doorgevoerd. Organiserende landen van de EK of WK mogen vanaf komend seizoen altijd met drie rijders deelnemen. Nederland profiteert daarvan aangezien het WK 2017 in Rotterdam worden gehouden. Op basis van prestaties bij de laatste WK had Nederland eigenlijk recht op twee startplaatsen.

    • Jorg Leijten