Een callgirl en koffers vol geld

Een voormalig topman van de religieuze Noorse Broeders heeft bekend 8 miljoen euro te hebben verduisterd.

De ex-topman van de orthodox-christelijke gemeenschap Noorse Broeders Jonathan van der L. (34) had zijn eigen Panamaroute. Via een trustbedrijf in Panama ontvreemdde hij vorig jaar 8 miljoen euro van een stichting geleid door de broeders.

Hij werd in maart door opsporingsdienst FIOD opgepakt. In de drie maanden dat hij nu vastzit blijkt hij een volledige bekentenis te hebben afgelegd. „Ik ben volledig verantwoordelijk”, herhaalde hij dinsdag voor de rechtbank Zutphen. „Ik erken moreel gezien alle schuld. Ik heb het gedaan om mijzelf te bevoordelen.”

Van der L. wordt door het OM verdacht van verduistering, valsheid in geschrifte, oplichting, leiding geven aan een criminele organisatie en witwassen. Zijn 21-jarige vriendin, Frederique P., wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank besloot tijdens een pro-formazitting de hechtenis van Van der L. te verlengen. Zijn zaak dient in augustus.

Van der L. was tot februari dit jaar een spilfiguur in de geloofsgemeenschap met in Nederland 2.000 leden en wereldwijd 40.000 leden. Als bestuurder bewaakte hij „de materiële en ideële waarden” en controleerde hij 32 stichtingen en bedrijven van de broeders in Nederland. Daarnaast was hij actief in het internationale netwerk van de broeders, onder meer als bestuurder van de stichting Hippo Mundo Charity. Deze Nederlandse goededoelenstichting is eigenaar van bedrijven in binnen- en buitenland.

Uit de dagvaarding blijkt hoe Van der L. er in 2015 in geslaagd is 8 miljoen euro weg te sluizen. Volgens het OM richtte Van der L. in Panama een trustbedrijf op: BCC Global Foundation. De keuze van de naam was niet willekeurig. BCC is de afkorting van Brunstad Christian Church, de internationale naam van de Broeders.

De Panamese trust stuurde vervalste facturen naar Kolme Tack Holding, een Zwitsers bedrijf dat eigendom is van stichting Hippo Mundo Charity. Als bestuurder van de stichting gaf Van der L. opdracht om de facturen te betalen. Tegelijk zou hij met vervalste leenovereenkomsten Kolme Tack Holding geld hebben laten betalen aan zijn adviesbedrijf en zijn vriendin, een callgirl met wie hij luxe vakantiereizen maakte. De uitgaven werden door hem gedeclareerd als zakelijke kosten.

Met een creditcard van weer een ander ‘broederbedrijf’, West East Trading in Dubai, nam hij 528.000 euro op. In totaal verduisterde hij 8.052.123 euro. Het geld sluisde hij weg via rekeningen in de Caraïben, het Midden-Oosten en Duitsland. In een bungalow in Hoenderloo lagen koffers met 400.000 euro aan bankbiljetten. Zijn vriendin kocht met 1,1 miljoen euro ‘geleend’ geld van Kolme Tack Holding een villa in Zeist. Op een rekening van haar in Duitsland stond een half miljoen, op een rekening van haar in een land „ver weg” nog eens een miljoen.

Van der L. pleitte zijn vriendin vrij. „Ik ben de enige verantwoordelijke voor deze nachtmerrie. Ze heeft drie maanden lang geleden voor een misdrijf waar zij part noch deel aan heeft.” De rechtbank oordeelde dat er „geen ernstige bezwaren” waren tegen het beëindigen van haar voorlopige hechtenis. Ze mag haar rechtszaak in vrijheid afwachten.

    • Joep Dohmen