Doden bij studentenprotest Papoea Nieuw Guinea

De politie opende het vuur bij een protest tegen de regering. Vier mensen kwamen om.

Een gewonde man wordt bij de universiteit geholpen.
Een gewonde man wordt bij de universiteit geholpen. Foto Noel Anjo / Reuters

De politie heeft tijdens een studentenprotest in Papoea Nieuw Guinea woensdag het vuur geopend op de demonstranten. Daarbij zijn mogelijk vier mensen om het leven gekomen, meldt persbureau Reuters. Meer dan tien mensen zouden gewond zijn geraakt. Volgens een eerstehulparts in het ziekenhuis liggen er twintig studenten in het ziekenhuis waarvan er vijf in kritieke toestand verkeren.

De protesten vonden plaats in de hoofdstad Port Moresby. De demonstranten eisen het vertrek van premier Peter O’Neill, die zich schuldig gemaakt zou hebben aan corruptie. Volgens ooggetuigen opende de politie het vuur nadat de sfeer bij het protest omsloeg en gewelddadig was geworden, aldus Reuters. Daarbij zou ook traangas zijn ingezet.

De autoriteiten hebben volgens Reuters nog geen informatie verstrekt over aantallen slachtoffers. Een grote hulporganisatie wil nog niet officieel reageren omdat er nog veel onduidelijk is, maar meldt dat de universiteitskliniek spreekt van zeker vijftien gewonden en vier doden.

Onrust

Volgens studentenleider Noel Anjo brak het geweld uit toen de studenten begonnen aan een mars van de universiteitscampus naar het parlementsgebouw, waar een politieblokkade was opgeworpen, zo laat hij weten aan Reuters:

“Dat idee stond de politie niet aan waarna ze de studenten aanvielen, hen sloegen met hun vuisten en met de kolf van hun wapen en vervolgens op ze vuurden. (…) De studenten stoven uiteen om dekking te zoeken, maar ik zag wat mensen die ernstig gewond waren.”

De afgelopen weken hebben duizenden studenten demonstratief hun lessen geboycot uit protest tegen O’Neil die weigert af te treden naar aanleiding van beschuldigingen van corruptie. Hij zou wanbeleid gevoerd hebben en dubieuze internationale deals gesloten hebben, aldus Reuters. Human Rights Watch heeft de premier opgeroepen een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het politiegeweld en de aanstichters verantwoordelijk te houden.

Papoea Nieuw Guinea kampt, ondanks grote hoeveelheden grondstoffen in de bodem, met wijdverspreide armoede en geweld. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers die naar het land willen afreizen dat er grote demonstraties kunnen voorkomen die eindigen in geweld.

    • Bastiaan Nagtegaal