Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

Deze week onder andere aandacht voor de meesterlijke manier waarop Bryan Cranston Lyndon B. Johnson speelt in ‘All the Way’.

 • ●●●●

  Maggie’s Plan Romantische komedie

  Je zou de film van actrice, schrijfster en regisseuse Rebecca Miller een voorbeeld kunnen noemen van ficto-kritische antropologie; ze baseerde hem immers op verhalen van bevriende New Yorkse academici en Manhattanites. Dat spel met feit en fictie speelt de film zelf ook, en dat maakt hem behalve verrukkelijk vertrouwd ook zo verrassend. Lees de recensie: ‘Een vlinderdertiger met een plan

  Regie: Rebecca Miller. Met: Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore. In: 32 bioscopen

  Interview Greta Gerwig: in Maggie’s Plan zit de New Yorkse koningin van de Indies – onafhankelijke film – in haar comfort zone. „Ik doe dit hoe dan ook om de kostuums.” Lees het interview: ‘Wit meisje achterin de hiphopklas
 • ●●●●

  All the Way: Biopic

  Hij was natuurlijk al bekend als de kaalgeschoren, crystal-meth fabricerende scheikundeleraar uit de tv-serie Breaking Bad. Maar in 2014 stond acteur Bryan Cranston ineens in keurig pak en met zwart achterover gekamd haar op Broadway in All the Way. Daar vertolkte hij in een toneelstuk van Robert Schenkkan ineens de rol van Lyndon B. Johnson (LBJ), de luidruchtige, grove en goedlachse 36ste president van de Verenigde Staten. De reacties waren zeer positief, Cranston kreeg zelfs een Tony Award. Aanleiding voor HBO om Cranston, in een verfilming van het toneelstuk, de kans te geven zijn personage verder uit te diepen. Lees de recensie: ‘Bryan Cranston in de huid van bulldozer LBJ

  Regie: Jay Roach. Met: Bryan Cranston, Anthony Mackie. Te zien op HBO.

 • ●●●●●

  The Conjuring 2 Horror

  Dit klopgeestspektakel is waargebeurd, aldus Britse tabloids en Wan, die zijn filmset met wijwater liet zegenen. Maar de demon doet wat hij altijd doet: verstoppertje spelen, dan kinderen bang maken, dan gezinsleden overnemen en dan het halve huis slopen. Het kitchen sink-decor is nieuw; verder toont Wan vooral dat hij horror goed kan doseren, bereiden en serveren, ook zonder verse ingrediënten. Lees de recensie: ‘Kitchen sink-horror

  Met: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Madison Wolfe. In: 54 bioscopen

 • ●●●●●

  Les ogres Drama

  In de Franse film is het bijna een eigen genre: de film over het theater. Het is alsof het theater een nog betere arena is om een spel te spelen met de vele realiteiten die zich in onze werkelijkheid kunnen verstoppen dan het meer Amerikaanse film-over-filmgenre. Van de onweerstaanbare klassieker Les enfants du paradis tot meer recentelijk Tournée van Mathieu Amalric gaat er een grote aantrekkingskracht uit van de grote theatraal uitgespeelde emotie die de kleine pijn moet verhullen. In het geval van Les ogres is de helft van wat we te zien krijgen over het rondreizende theatergezelschap Le davaï ook nog eens semiautobiografisch gekleurd. Lees de recensie: ‘Magie tot de zon opkomt

  Regie: Léa Fehner. Met: Adèle Haenel, François Fehner, Marion Bouvarel, Marc Barbé. In: 19 bioscopen

 • ●●●●

  Now You See Me 2 Familiefilm

  Het beste wat je over Now You See Me 2 kunt zeggen is dat de film pretentieloos vermaak wil bieden, en ook niet meer dan dat. Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Dave Franco en Lizzy Caplan zijn (opnieuw) een soort A-team van supergoochelaars die hun spectaculaire kunsten gebruiken in de strijd tegen een technomagnaat. Best onderhoudend voor kijkers in de leeftijdsgroep tot een jaar of acht. Lees de recensie: ‘Goochelhelden op herhaling

  Regie: Jon M. Chu. Met: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Mark Ruffalo. In: 119 bioscopen

 • ●●●●●

  Kriterion – sinds ’45 Documentaire

  Wie het Amsterdamse filmtheater Kriterion betreedt, kan niet bevroeden hoe ontzettend rijk aan filmgeschiedenis en invloedrijk het theater is. Lees de recensie: ‘De lange arm van Kriterion

  Regie: Hedda van Gennep en Wouter Snip. In: 3 bioscopen

  Achtergrond Kriterion: Studentenbioscoop Kriterion werd in 1945 geboren uit het verzet en had grote invloed op de Nederlandse filmwereld. Lees het achtergrondstuk: ‘De lange arm van Kriterion
  • Roderick Nieuwenhuis