Directeur Stadsschouwburg Amsterdam naar Rotterdam

Melle Daamen was sinds 2001 directeur van de Amsterdamse schouwburg.

Stadsschouwburg, bij het originele bronzen beeld van Simon Carmiggelt.
Stadsschouwburg, bij het originele bronzen beeld van Simon Carmiggelt. Foto ANP / Evert Elzinga

Directeur van Stadsschouwburg Amsterdam Melle Daamen (57) wordt per 1 september de algemeen directeur van Theater Rotterdam. Dat bevestigt de schouwburg na berichtgeving op de site van de Volkskrant. Daamen was sinds 2001 directeur van Stadsschouwburg Amsterdam.

In Rotterdam gaat hij leiding geven aan het nieuwe theaterbedrijf dat is ontstaan na de fusie van de Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater en Productiehuis Rotterdam. “Dit is belangrijk nieuws”, zegt plaatsvervangend chef kunst van NRC Dirk Limburg.

“Het is op toneelgebied een van de belangrijkste posten die je in Nederland kunt bekleden. Van het Rotterdamse fusietheater wordt veel verwacht. Daamen is in Amsterdam heel belangrijk geweest. Hij heeft veel discussies geïnitieerd over de functie van toneel en kunst in het algemeen.”

Succesvolle tijd

Daamen heeft een succesvolle tijd gekend als directeur van de Amsterdamse schouwburg. Volgens Het Parool steeg het aantal bezoekers bij zijn aantreden in 2001 van 105 duizend naar 190 duizend in 2010. Ook werd onder zijn vleugels de schouwburg in 2005 een zelfstandige organisatie en gaf hij leiding aan een grootschalige verbouwing, die zo’n 40 miljoen euro kostte.

Nieuwe uitdaging

Tegen de Volkskrant zei Daamen toe te zijn aan een nieuwe uitdaging:

“Het loopt goed in Amsterdam en na bijna vijftien jaar was het tijd voor verandering. Op mijn leeftijd kan ik nog één keer aan iets nieuws beginnen. Ik heb in Rotterdam een contract voor vier jaar en dat is goed, zoiets moet je ook niet voor de eeuwigheid doen. Daarna zien we verder.”

Bij Theater Rotterdam gaat Daamen als zakelijk directeur samenwerken met Ellen Walraven (artistiek directeur) en Bert Determann (directeur bedrijfsvoering).

    • Guus Ritzen