Diefstal en vandalisme in trein flink toegenomen

Het aantal zwartrijders en geweldsincidenten nam wél af in 2015.

Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het aantal geregistreerde incidenten van diefstal en vandalisme in treinen is vorig jaar flink gestegen, met respectievelijk 19 en 20 procent. Ook zorgden bedelaars, muzikanten en zwervers in 2015 voor fors meer overlast dan het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde meldingen daarvan steeg tot bijna tweeduizend, een toename van 56 procent.

Roemeense bedelaars rukken op in het openbaar vervoer. Lees: Wie verkopen toch die zakdoekjes in de trein?

Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) woensdag naar de Kamer heeft gestuurd. Het feit dat er meer politie en bewaking rondloopt op stations leidt er mogelijk ook toe dat er meer incidenten worden geregistreerd. De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek naar de resultaten van maatregelen die vorig jaar maart zijn genomen om de veiligheid in treinen te verbeteren.

Zware mishandeling conductrice

Deze maatregelen werden doorgevoerd nadat vorig jaar op station Hoofddorp een conductrice zwaar mishandeld werd. Het kabinet, NS, ProRail en vakbonden spraken af om op de twintig grootste stations in het land een extra “stationsagent” te positioneren.

Ook werden op veel stations camera’s opgehangen en werden er toegangspoortjes geïnstalleerd. Of de maatregelen werken of niet, kunnen de onderzoekers nog niet concluderen. Nog niet alle maatregelen zijn doorgevoerd. Het plaatsen van de toegangspoortjes en de camera’s neemt veel tijd in beslag.

Hoewel overlast, vandalisme en diefstal toenamen, is fysiek geweld in treinen vorig jaar gedaald met 23 procent tot 254 incidenten. Ook het aantal zwartrijders nam af.

    • Guus Ritzen