Longreads

De man achter het hoogste gebouw ter wereld

Adrian Smith ontwierp de Kingdom Tower, straks de allerhoogste wolkenkrabber.

Het ontwerp van het hoogste gebouw ter wereld.
Het ontwerp van het hoogste gebouw ter wereld. AFP / Kingdom Holding Company

Een gebouw van meer dan een kilometer hoog. Met 168 hotelkamers, 121 appartementen en een lift die tien meter per seconde klimt. Deze Kingdom Tower is van de hand van de 71-jarige Adrian Smith uit Chicago, de man achter veel van de hoogste gebouwen ter wereld.

Chicago Magazine ging langs bij Smith en publiceerde een longread over de architect. Zijn Kingdom Tower in Jeddah, een stad aan de Rode Zee in Saoedi-Arabië, wordt nu gebouwd en is in 2018 naar verwachting het allerhoogste gebouw wereldwijd.

Het wordt gebouwd door Saudi Binladen Group, van de familie van Osama. De aannemers hebben ruim 780 miljoen euro gekregen om de toren binnen vijf jaar uit de grond te stampen. Het ontwerp moet een ontluikende woestijnplant voorstellen.

Het is zowat gesneden koek voor Smith. Hij is namelijk ook een van de ontwerpers van de Burj Khalifa-toren in Dubai. Momenteel is dat met 828 meter het allerhoogste gebouw. Een andere creatie, het Wuhan Greenland Center, komt als het af is op de vierde plaats. Drie van de vier hoogste gebouwen ter wereld zijn dan (mede-)ontworpen door Smith.

De architect werkt vanuit de beroemde Trumptoren in Chicago, ook van zijn hand. Aan de verslaggever van Chicago Magazine vertelt hij over de moeilijkheden die komen kijken bij het zo hoog de lucht in bouwen. Zo moesten meer dan vijftig liften in het ontwerp van de Kingdom Tower passen. Om te voorkomen dat het gebouw instort, werden 270 cementen pilaren de grond ingeslagen. Daarnaast heeft hij te maken met natuurkrachten, zoals wind die te hard langs het gebouw kan blazen. “Het is wetenschap,” aldus Smith.

Lees de longread van Chicago Magazine (leestijd: 17 minuten): The man with his head in the clouds