Daar heb je Flipper

Uit de wandelgangen Dierenactivist en dolfijnenvriend Ric O’Barry brengt twee politieke rivalen voor even – twee dagen – nader tot elkaar. De VVD en de Partij voor de Dieren gaan samen een dagje uit. Naar het Dolfinarium.

Dierentuin aan moties

De oogst van een willekeurig Kamerdebat over dierenwelzijn: zestien moties over dertien soorten dieren. Van biggen tot walvisachtigen, van kreeften tot puppy’s en van reptielen tot de Japanse nachtegaal. De moties werden dinsdagmiddag allemaal afgewezen. Het Haagse dierenwelzijndebat kent een vast patroon. De usual suspects stemmen voor méér dierenbescherming: GroenLinks, SP, PVV en uiteraard de Partij voor de Dieren. En de rest van de Kamer – de meerderheid – ziet niets in maatregelen die economische bedrijvigheid in de weg kunnen zitten.

Dag van de dolfijn

Ter afwisseling van dat ritueel is deze woensdag een speciale dag voor de faunawoordvoerders. Er is een politiek akkoord gesloten tussen twee partijen die het zelden eens zijn: de Partij voor de Dieren en de VVD. En er komt, op hun gezamenlijk initiatief, een wereldberoemde gast naar het Binnenhof: Ric O’Barry. Deze voormalige trainer van de legendarische dolfijn Flipper houdt een korte lezing in de Kamer. Na zijn werk voor de gelijknamige tv-serie in de jaren zeventig, kreeg O’Barry spijt. Hij werd activist en zet zich sindsdien in voor de bescherming van dolfijnen.

Samen naar het Dolfinarium

Mede door hem geïnspireerd pleit PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg voor sluiting van het Dolfinarium in Harderwijk, want dolfijnen in gevangenschap die alleen maar kunstjes moeten uitvoeren maakt hen gestrest. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema, een voormalig topzwemmer die zelf ooit met dolfijnen zwom, vindt dat dat wel meevalt. Hij wil dat met zijn opponent met eigen ogen gaan bekijken, maar Wassenberg weigerde steeds deel te nemen aan een dergelijke excursie. Tot hij de VVD’er meekreeg in het verzoek om O’Barry naar de Kamer uit te nodigen – daar waren volgens hem twee initiatiefnemers voor nodig. „Ik heb een deal met de VVD”, erkent Wassenberg. Het gezamenlijke Kameruitje vindt op 26 juni plaats.