Concurrent voor Van Praag in race om leiding UEFA

De Nederlander moet het voor het voorzitterschap opnemen tegen de Sloveen Ceferin, die al de steun van Scandinavië geniet.

De Sloveense voetbalbestuurder Aleksander Ceferin.
De Sloveense voetbalbestuurder Aleksander Ceferin. Foto Jure Makovec/AFP

De eerste concurrent voor het door Michael van Praag begeerde voorzitterschap van de Europese voetbalbond UEFA heeft zich woensdag gemeld. De Sloveense bestuurder Aleksander Ceferin heeft zich officieel gekandideerd voor de opvolging van de geschorste Michel Platini, meldt de Sloveense bond NZS op haar website.

De voetbalbobo heeft zijn deelname aan de verkiezing bevestigd op een speciale vergadering van veertien UEFA-leden in Moskou. De 48-jarige jurist heeft vijf jaar ervaring als voorzitter van de Sloveense voetbalbond en is bovendien lid van de disciplinaire commissie van de FIFA. Hij bekleedt geen officiele functie binnen de UEFA, iets wat hem onderscheidt van Van Praag, die vicevoorzitter is.

Ceferin is de tweede persoon die zich kandideert voor het voorzitterschap van de Europese voetbalfederatie. KNVB-voorzitter Michael van Praag gaf al eerder aan mee te willen dingen naar de vacature die ontstaan is nadat Platini onlangs zijn post moest verlaten. Hij zit een schorsing van vier jaar uit vanwege een dubieuze betaling van voormalig FIFA-topman Sepp Blatter.

Kansen Van Praag lijken kleiner dan gedacht

De 55 UEFA-leden kiezen op 14 september hun nieuwe leidsman op een bijeenkomst in Athene. Kandidaten kunnen zich tot 20 juli aanmelden. De verwachting is dat ook de Spaanse vicevoorzitter van de Europese voetbalbond Angel Maria Villar mee gaat doen aan de verkiezing.

Vooraf werden Van Praag grote kansen toegedicht om het voorzitterschap binnen te halen, maar de vraag is of de kaarten in de praktijk ook zo gunstig liggen voor de Nederlander. Vorige week spraken de Scandinavische bonden al openlijk hun steun uit voor Ceferin, die zich toen nog niet officieel had gekandideerd. Volgens voetbalbond NZS hebben inmiddels ook veertien andere landen, waaronder Italië, Rusland en Turkije hun steun uitgesproken voor de Sloveen.

    • Jorg Leijten