Bubbels in de paskamer en een biertje bij de tandarts

EénVandaag kwam dinsdag met een fascinerende reportage over het schenken van alcohol bij de kledingwinkel, kapper of tandarts.

De wachtkamer als bar in 'EenVandaag' (AVRO-TROS).
De wachtkamer als bar in 'EenVandaag' (AVRO-TROS).

Het is zeker op dinsdag een beetje het thema van NPO3, maar het gaat eigenlijk overal op televisie wel heel vaak over eten, drinken en wat we zoal verder in onze mond stoppen.

De oogst van een gemiddelde zomerse dinsdagavond doet vermoeden dat de crisis echt voorbij is. Herman den Blijker geeft in Grillmasters (RTL4) les in barbecuen. Chef in mijn oor (AVRO-TROS) is een nieuw format, waarin BN’ers op afstand wordt ingefluisterd hoe je een zeeduivel fileert tot T-bone. Broodje Gezond (KRO-NCRV), een spin-off van Keuringsdienst van Waarde, onderzoekt de gevolgen van verschillende soorten koffie voor onze gezondheid. Conclusie: filterkoffie van Arabica is het veiligst, maar het minst lekker.

KRO-NCRV is toch al relatief vaak geneigd om ons te waarschuwen tegen excessieve consumptie. Zo pleitte in Brandpunt de moeder van een jongen die overleed aan een verkeerd xtc-pilletje, voor een actief overheidsbeleid tegen drugsgebruik. MDMA zou net zo onacceptabel moeten worden als roken, zo luidde een suggestie.

Hetzelfde thema, genieten of oppassen, beheerste een fascinerende reportage van EénVandaag (AVRO-TROS) over het schenken van alcoholische drankjes bij de kapper of kledingwinkel. Er was zelfs een tandarts die zijn wachtkamer in een bar had veranderd. De gemeente Amsterdam experimenteert nu met vergunningen om het winkelen aantrekkelijker te maken; vijftig andere steden zijn er ook mee bezig.

Mijn eerste reactie was: wat een aardig en creatief idee. Vervelend voor de horeca, die zichzelf toch al de markt uit prijst, maar goed voor de overige middenstand. Aan de andere kant, verwoord door staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA): is er niet al genoeg alcohol overal en op elk moment van de dag? Als je ziet wat de schade is voor de volksgezondheid van al die verslavingen, waarom zou je het gebruik dan nog aantrekkelijker en laagdrempeliger willen maken?

Ik neigde dus in de loop van de reportage naar: bij twijfel niet inhalen. Wat de doorslag gaf waren de armetierige aanbevelingen van de middenstanders (en van VVD-fractieleider in de Amsterdamse gemeenteraad Marja Ruigrok) voor een „totaalbeleving”. Als je hakjes wil kopen, dan horen daar bubbels bij. En de tandarts dacht zijn patiënten een plezier te doen met een beetje ontspanning.

Ik geloof dat de gedachte dat je van alcohol ontspant een mythe is. De meeste mensen worden er eerder opgefokt van. Wel is de kans op enige ontremming vrij aanzienlijk, wat handig kan zijn als je een beetje verlegen het uitgaansleven betreedt. Maar bij de tandarts?
Als ik kleding verkocht, zou ik zeker blij zijn met klanten die hun gebruikelijke reserve tijdelijk opzij zetten. Die totaalbeleving lijkt me vooral bevorderlijk voor impulsaankopen.

    • Hans Beerekamp