Bluesheld Seasick Steve loog: hij was geen ruige zwerver

Een nieuwe biografie bevat steekhoudend bewijs dat de zanger en gitarist bij zijn internationale doorbraak loog over zijn muzikale voorgeschiedenis.

Seasick Steve tijdens North Sea Jazz.
Seasick Steve tijdens North Sea Jazz. ANP/Paul Bergen

Seasick Steve verzon grote delen van zijn ruige levensverhaal. Een nieuwe biografie over de Amerikaanse bluesmuzikant bevat steekhoudend bewijs dat de zanger en gitarist bij zijn internationale doorbraak heeft gejokt over zijn leeftijd, zijn echte naam, zijn omzwervingen als dakloze en zijn muzikale voorgeschiedenis. De Britse biograaf Matthew Wright stelt in zijn deze week verschenen biografie Seasick Steve: Ramblin’ Man vast dat ‘Seasick’ helemaal niet geboren werd als Steven Gene Wold, zoals hij de laatste tien jaar beweerd heeft, en dat zijn ware geboortejaar niet 1941 maar 1951 was.

Het verhaal was bijna te mooi om waar te zijn, toen Seasick Steve op oudejaarsavond 2006 tussen Lily Allen en Amy Winehouse in Jool Hollands eindejaarsprogramma Hootenanny verscheen. De knoestige zanger met zijn driesnarige ‘trance monster’ werd op slag beroemd, mede door een levensverhaal vol ontberingen en wilde avonturen. Wright, die sprak met muzikanten, kennissen en verwanten die Seasick Steve kennen van vroeger, stelt vast dat de zanger zich tien jaar ouder voordeed dan hij in werkelijkheid was en dat hij al een lange periode had doorgemaakt als een weinig succesvol maar toegewijd muzikant, onder meer bij de band Shanti in San Francisco.

Noodlijdend muzikant

In dat eerdere leven noemde hij zich Steve Leach, waarschijnlijk ook niet zijn echte naam. De achternaam Wold leende hij van zijn Noorse echtgenote Elizabeth Wold met wie hij in 1982 trouwde. Als noodlijdend muzikant nam hij pas in 2002 het alter ego van de „authentieke” bluesmuzikant Seasick Steve aan, die lang in Mississippi had gewoond (niet waar) en die optrad met zelfgebouwde instrumenten, samengesteld uit wieldoppen en een oude gereedschapskist, de zogenaamde ‘Mississippi drum machine’.

Lees ook over Seasick Steven in NRC: Dit is de blues op Crossing Border (inclusief de zin: “Steve Wold alias Seasick Steve is 67.”)

Na zijn doorbraak met het in zijn keuken opgenomen lo fi-album Dog House Blues werd Seasick Steve een gewilde festivalattractie, die zijn levensverhaal extra gewicht gaf met de albumtitel I Started Out With Nothin and I Still Got Most Of It Left (2008). Als hem in interviews werd gevraagd hoe het was om pas op 65-leeftijd beroemd te worden, mompelde hij dingen als „Ze zeggen inderdaad dat ik zo oud ben.”

Wel waar is dat hij een tijdlang een zwervend bestaan leidde, waarbij hij zich in leven hield als seizoensarbeider en kermisgast. Zijn alter ego als bluesman heeft elementen die hij leende van andere muzikanten, maar stamt ook uit zijn diepe liefde voor het genre. Hij vertelde zijn verzonnen levensverhaal met veel overtuigingskracht, ook in NRC die hem als ‘laatbloeier’ steevast tien jaar te oud schatte.

    • Jan Vollaard