Bevlogen leider? Dat hoop je maar

Betrokken werknemers zijn blijer met hun baas.

Illustratie Thomas Schats
Illustratie Thomas Schats

Aan de top van een bloeiend bedrijf staat een sterke baas – een die inspireert, en motiveert. Een die zijn werknemers bovendien voldoende ruimte biedt. Voel jij je zo’n baas? Overschat jezelf dan niet. Uit onderzoek van adviesbureau Schouten en Nelissen blijkt namelijk dat leidinggevenden zichzelf gemiddeld een dikke 8 voor bevlogen leiderschap geven, terwijl werknemers hun bazen met slechts een 5,6 beoordelen. Het onderzoek werd gedaan onder 2.100 respondenten, de resultaten ervan werden vorige week gepresenteerd.

Dit verschil in de beoordeling is er volgens Jessica van Wingerden, hoofd van Schouten en Nelissen, aan te wijten dat leidinggevenden dénken dat zij werknemers genoeg bij de besluitvorming betrekken, terwijl werknemers dit helemaal niet zo ervaren. Van Wingerden noemt een directeur van een lagere school als voorbeeld: „De directeur sprak zijn 28 werknemers slechts één keer per jaar - tijdens een verplicht functioneringsgesprek. Hij dacht dat hij zijn werknemers kansen en meer verantwoordelijkheden bood, maar deed dit zonder te weten waar zij behoefte aan hadden. Hij handelde bevlogen, maar zonder voldoende overleg.”

Van Wingerden constateert daarnaast dat medewerkers vaak wel door leidinggevenden om hun mening worden gevraagd, maar dat zij uiteindelijk niet voldoende invloed hebben op de uitvoering ervan. „En dan mist de werknemer betrokkenheid”, aldus Van Wingerden. Ze denkt bijvoorbeeld dat leidinggevenden in beoordelingsgesprekken het initiatief meer bij werknemers kunnen leggen: „Laat als leidinggevende werknemers zichzelf beoordelen,” stelt Van Wingerden voor. „Dan kom je als leider mee te weten over de kwaliteiten van je medewerkers, en dat is belangrijk voor de betrokkenheid van werknemers.”

Motiverende rol

Want hoewel bovendien uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van de werknemers vindt dat zelfsturing belangrijker is dan het hebben van een leidinggevende, bedeelde de respondenten leiders wel degelijk een belangrijke rol toe: 54 procent was van mening dat leiders verantwoordelijk zijn voor de motivatie van hun werknemers. Van Wingerden: „Bevlogen leiders inspireren en motiveren hun medewerkers en geven voldoende feedback, om zelf de regie te nemen.”