Aanslag Istanbul lijkt werk van Koerdische terroristen

Elf doden vielen er bij een aanslag dinsdagochtend in Istanbul. President Erdogan wil terroristen keihard blijven aanpakken.

Een Turkse agent na de aanslag.
Een Turkse agent na de aanslag. Foto Reuters

De aanslag in het toeristische hart van Istanbul dinsdagochtend lijkt het werk van een Koerdische terreurgroep. De aanslag is nog niet opgeëist, maar de werkwijze heeft overeenkomsten met eerdere acties van de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK), een afsplitsing van de PKK die toeristische doelwitten kiest.

De TAK waren ook verantwoordelijk voor twee grote aanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara in februari en maart dit jaar. Bij een aanslag op een bus militairen en een paar weken later op een drukke bushalte kwamen in totaal 65 mensen om.

Dinsdag tijdens de ochtendspits werd een geparkeerde huurauto vol explosieven op afstand tot ontploffing gebracht op het moment dat een bus vol politie langsreed. Er vielen elf doden, onder wie zeven politiemensen en vier burgers, en 36 gewonden, van wie drie zwaar. De huurauto stond in de buurt Beyazit, waar veel toeristen komen.

President Recep Tayyip Erdogan bezwoer dinsdag door te gaan met de keiharde aanpak van terroristen. „We zullen ons gevecht tegen terroristen tot het einde onvermoeibaar doorzetten.” Turkije is kwetsbaar doordat er zowel door Islamitische Staat (IS) als door de Koerdische PKK regelmatig aanslagen worden gepleegd.

Een paar uur na de aanslag zijn vier verdachten opgepakt. Zij zouden de auto hebben gehuurd waar de explosieven in zaten. Het is nog onduidelijk of ze banden hebben met de PKK of bijvoorbeeld met IS. Die terreurgroep heeft gedreigd met extra aanslagen tijdens de ramadan, die maandag is begonnen.

Als de aanslag inderdaad het werk is van Koerdische terroristen, is dat een doelbewuste poging om de strijd uit het zuidoosten naar het westen van Turkije te verplaatsen, waar de meeste mensen wonen en de impact van aanslagen groter is.

In het zuidoosten van Turkije is de al decennia durende gewapende strijd tussen de guerrillastrijders van de verboden PKK en Turkse strijdkrachten afgelopen jaar opgelaaid. In gebieden waar Koerden in de meerderheid zijn, worden voortdurend aanslagen gepleegd.

De explosie dinsdag is de zoveelste klap voor de Turkse toerismesector dit jaar. Sinds Turkije in november een Russische straaljager neerschoot komen er vrijwel geen Russen meer. Duitsers en andere Europeanen hebben zich laten afschrikken door een aanslag in Istanbul in januari door IS. Daarbij kwamen negen Duitsers en een Peruaan om.