Zo Spannend Mogelijk

None

Barbara van Ittersum praat zoals ze werkt: snel, maar enthousiast. Het tempo hoort bij haar vak. De afgelopen 35 jaar fotografeerde Van Ittersum artiesten als de Red Hot Chili Peppers, Blondie en Vivienne Westwood. Allemaal mensen met weinig tijd.

De drie decennia zijn verpakt in het zelf uitgegeven boek Barbarizsm, de laatste drie letters zijn haar mantra ‘Zo Spoedig Mogelijk’. Punkmode-icoon Westwood was na de eerste ontmoeting gecharmeerd van de fotograaf en fotoshoots in New York en Parijs volgden. Ze hebben iets gemeenschappelijk, verklaart Van Ittersum hun klik. Net als Westwood wordt Van Ittersum gewaardeerd, denkt ze, omdat haar werk conventionele esthetiek negeert. Op haar foto’s prijken behalve artiesten ook mannen met octopuskapsels, beschilderde zwangere vrouwen en vacuümverpakte barbies. Dominant, in decors van glanzende doeken en baroklijsten.

Toch mocht het geen kitsch worden. Van Ittersum fotografeert tegen het verwachtingspatroon in. Wie expressief is, wordt sereen afgebeeld. Bekende vrouwen, doorgaans geportretteerd als prinsessen, krijgen bij Van Ittersum de tegenovergestelde behandeling. Ellen ten Damme kreeg donkere make-up, hoofdstel en een paardenbit aangemeten. Van Ittersums foto’s zijn beklemmend. Ze schrikken mensen af, „maar blijven hopelijk wel hangen”.

    • Astrid van Rooij