VN bezorgd om wandaden Iraakse bondgenoten in Falluja

Iraakse mannen en jongens die de stad probeerden te ontvluchten, zouden zijn mishandeld.

Foto Thaier Al-Sudani / Reuters
Foto Thaier Al-Sudani / Reuters Iraakse troepen naderen de strategisch gelegen stad Falluja.

De Verenigde Naties (VN) hebben “zeer verontrustende en geloofwaardige” berichten ontvangen over wandaden van bondgenoten van het Iraakse leger. De bondgenoten belegeren het door Islamitische Staat (IS) bezette Falluja en zouden Iraakse mannen en jongens die de stad probeerden te ontvluchten, hebben mishandeld.

Ooggetuigen verklaarden dat er gedwongen bekentenissen en standrechtelijke executies hebben plaatsgevonden, aldus de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties tegen persbureau Reuters.

De verklaringen van de ooggetuigen noemt de mensenrechtenchef “uiterst zorgwekkend”. Het Iraakse leger heeft de stad, met hulp van sunnitische en shi’itische milities, omsingeld en probeert de stad binnen te trekken. De militairen zouden al een stuk stad aan de zuidelijke rand in handen hebben, maar IS geeft zich niet zomaar gewonnen. Operatie ‘Breek Terrorisme’ duurt waarschijnlijk nog weken. Naar schatting duizend IS-strijders hebben zich er ingegraven.

Grote klap voor IS

Als Falluja valt, is dat een grote klap voor IS. De stad ligt strategisch, op de snelweg van Bagdad naar Jordanië en Syrië, en is al jaren een bolwerk van sunnitisch extremisme, schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder. De Verenigde Naties uitten eerder al zorgen over de humanitaire situatie. Er zijn grote tekorten aan voedsel, drinkwater en medicijnen.

    • Marissa van Loon