Van der Steur schreef volop mee met minister

Als Kamerlid had hij ‘eerder grens moeten trekken’, zegt hij nu.

Minister Van der Steur
Minister Van der Steur Foto Robin Utrecht

Met tegenzin heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) maandag het concept van een Kamerbrief openbaar gemaakt waarin hij als Kamerlid vergaande tekstsuggesties doet aan toenmalig minister en partijgenoot Ivo Opstelten. In de brief, verstuurd in juni 2014, schrijft Opstelten dat het ‘bonnetje’ van de Teevendeal ook na een „uiterste inspanning” niet is gevonden.

De vijfentwintigste conceptversie van de brief staat vol doorgehaalde zinnen, nieuwe tekstsuggesties en opmerkingen van Kamerlid Van der Steur. Bijvoorbeeld: schrap de zin waarin staat dat „alles in het werk wordt gesteld” om de waarheid boven tafel te krijgen. ‘AS’ in de kantlijn: „Misschien te veel van het goede.”

Grote kans dat deze bemoeienis het Kamerdebat van komende woensdag zal overheersen. De Kamer debatteert met Van der Steur naar aanleiding van het tweede rapport van de commissie-Oosting, over de zoektocht naar het betaalbewijs van de schikking die oud-staatssecretaris Fred Teeven (VVD) in 2000 sloot met drugscrimineel Cees H.

Eerder weigerde Van der Steur na een verzoek van journalisten om de conceptbrief openbaar te maken. Hij hechtte „aan een zekere mate van vertrouwelijkheid van het informele contact tussen Kamerleden en departementen”. Toen ook de Kamer hem opriep tot openbaarheid, wilde Van der Steur „voorkomen dat de Kamer het gevoel houdt dat informatie wordt achtergehouden”.

De oppositie is verontwaardigd over de vergaande bemoeienis van Kamerlid Van der Steur. Parlementariërs horen de regering te controleren, zeggen zij. Een regeringsbrief aan collega-Kamerleden compleet herschrijven is „staatsrechtelijk nogal ongepast”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Het is gebruikelijk dat ministers contact houden met coalitiewoordvoerders op hun thema, erkent Kamerlid Michiel van Nispen (SP). „Maar hier is op detailniveau, ook op politiek pikante punten, de brief herschreven. Dit gaat zes bruggen te ver.”

In het eerste rapport van de commissie-Oosting, eind vorig jaar, werd al duidelijk dat Kamerlid Van der Steur vergaande bemoeienis had met minister Opstelten. Samen met toenmalig VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff schreef hij mee aan een ministerieel persbericht waarin correcte berichtgeving van Nieuwsuur over de Teevendeal werd weersproken.

Van der Steur verwijt zichzelf dat hij „niet eerder een grens getrokken” heeft, schrijft hij nu aan de Kamer. Hij had zich moeten afvragen of hij „goed genoeg het verschil in de gaten had tussen de medewetgevende rol en de controlerende rol in de contacten met de minister.” Woensdag verdedigt Van der Steur – niet voor het eerst – vooral zijn eigen handelen.

    • Christiaan Pelgrim