Doden bij aanslag in Istanbul

Bij een aanslag in Istanbul, in het hart van de toeristenwijk, zijn dinsdagochtend zeker 11 mensen omgekomen en 36 gewond geraakt. Een auto met explosieven werd op afstand tot ontploffing gebracht, op het moment dat een bus vol politie langsreed.

De aanslag was tijdens de ochtendspits op een drukke straat middenin stadsdeel Fatih waar de meeste hotels zijn. Speciale eenheden hebben het gebied afgezet.

De aanslag is niet opgeëist. Doordat politie het doelwit was gaan de gedachten in eerste instantie naar de Koerdische PKK. Een uit de PKK voortgekomen groep, TAK, pleegde in maart een aanslag in Ankara waarbij 37 mensen omkwamen.

IS had aangekondigd tijdens de ramadan meer aanslagen te plegen. De vastenperiode is maandag begonnen. Door het hoge dreigingsniveau heeft Turkije het slechtste toerismeseizoen in lange tijd.