Spaanse justitie wil ook zaak tegen voetballer Neymar

Na Lionel Messi en Javier Mascherano is Neymar de volgende Barça-speler die een rechtszaak kan verwachten.

Neymar na afloop van de Champions League wedstrijd Ajax-Barcelona in 2013.
Neymar na afloop van de Champions League wedstrijd Ajax-Barcelona in 2013. Foto: Olaf Kraak / ANP

De Spaanse aanklager wil een rechtszaak starten tegen de Braziliaanse topvoetballer Neymar, zo meldt persbureau AFP. De aanvaller van FC Barcelona wordt ervan verdacht gesjoemeld te hebben bij de transfer vanaf zijn vorige club, het Braziliaanse Santos.

De Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS beweert na de transfer een kleinere vergoeding te hebben ontvangen dan waar het recht op had. Barcelona en Neymar zouden de werkelijke hoogte van de transfer hebben verhuld: er zou niet 17,1 miljoen euro zijn betaald voor de overgang, maar 25,1 miljoen. Als dit waar zou zijn, heeft DIS recht op nog eens 3,2 miljoen euro.

Geldboete tot twee jaar cel

Neymars vader, die optrad als zijn manager, wordt ook verdacht. In de beschuldiging noemen de aanklagers tevens Barcelona-voorzitter Sandro Rosell en de voormalige voorzitter van Santos, Odilio Rodrigues. De twee ontkennen alle betrokkenheid.

De rechter gaat de nieuwe eis van de aanklager bekijken en beslist daarna of het tot een rechtszaak komt. Als dit het geval is, kunnen Neymar en zijn vader een hoge geldboete krijgen tot een celstraf die kan oplopen tot twee jaar. In februari verklaarden de twee al voor een rechter onschuldig te zijn.

Lees de analyse van correspondent Koen Greven: ‘Belastingfraude? Ik weet van niets’

Messi en Mascherano

De beschuldiging aan het adres van Neymar komt enkele dagen nadat Lionel Messi moest plaatsnemen in het beklaagdenbankje. Volgens de aanklagers heeft Messi tussen 2007 en 2009 zo’n 4,1 miljoen euro aan belasting ontdoken in Spanje. Deze week hoort Messi of en hoe hij gestraft wordt.

Ploeggenoot Javier Mascherano kreeg eerder dit jaar een boete van 800.000 euro en twaalf maanden cel wegens belastingontduiking. De gevangenisstraf zal Mascherano niet uit hoeven zitten omdat die korter is dan twee jaar is en hij nog geen strafblad had. Mochten Messi en Neymar ook een dergelijke celstraf opgelegd krijgen, dan zal voor hem waarschijnlijk hetzelfde gelden.

    • Sjoerd Klumpenaar