Shell snijdt verder in kosten en gaat minder investeren

Ook op de langere termijn blijven olie en gas hoofdrol spelen.

None
Foto Reuters

Dieper snijden in de kosten en minder investeren. Dat is de boodschap die Shell-topman Ben van Beurden deze dinsdag gaf aan analisten en beleggers op de zogeheten Capital Markets Day.

Shell nam begin dit jaar het Britse BG over voor een bedrag van 54 miljard dollar (rond de 50 miljard euro). Daardoor is de schuldpositie van het bedrijf, ten opzichte van het eigen kapitaal, fors toegenomen, van 14 procent aan het eind van 2015 naar 26 procent aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar. Sommige analisten menen dat Shell voor de aankoop te veel heeft betaald.

De langetermijnstrategie die Van Beurden presenteerde moet de markt geruststellen dat Shell na de overname – in een tijd van lage olieprijzen en opbrengsten – het financiële evenwicht weet te herstellen.

Van Beurden begon met te stellen dat de waarde van BG – mede door de herstellende olieprijs – na de overname 10 miljard dollar hoger blijkt te zijn dan het bedrijf ervoor heeft betaald. Daarnaast levert ook de synergie van de samengevoegde bedrijven meer op dan verwacht. In het prospectus werd uitgegaan van 3,5 miljard dollar aan besparingen in 2018 . Dat bedrag is bijgesteld naar 4,5 miljard dollar, een kleine 30 procent meer. Volgens Van Beurden biedt de overname van BG juist de gelegenheid om Shell als geheel om te vormen in een „toekomstbestendig bedrijf”.

Verminderen van de schuld en snijden in de kosten staan bovenaan de prioriteitenlijst van Shell. De multinational gaat zo’n 10 procent van zijn olie- en gasactiviteiten verkopen en zich terugtrekken uit zeker tien landen. Welke dat zijn, werd niet bekendgemaakt. Wel benadrukte financieel topman Simon Henry dat de verkoop van onderdelen niet onder tijdsdruk zal plaatsvinden, maar „gedreven zal worden door waarde”.

Investeringen worden tot 2020 beperkt tot maximaal 30 miljard dollar per jaar. Dit jaar zal dat slechts 29 miljard dollar zijn, ruim eenderde minder dan Shell en BG vorig jaar samen haalden. Hoofdzaak op de korte termijn blijft geld verdienen met en investeren in olie, gas en petrochemie. Al liet de topman doorschemeren dat er geen nieuwe projecten op stapel staan voor vloeibaar gas (LNG).

Op de langere termijn (2020) wil Shell de productie in diepzee voor de kusten van Mexico en Brazilië verdubbelen. Ook ziet het bedrijf een toenemende rol voor petrochemie, en maakte het bekend dat het een nieuwe chemische fabriek zal openen in Pennsylvanië, in de VS, die schaliegas als grondstof zal gebruiken. Schalieolie- en gas zullen op langere termijn onderdeel uit blijven maken van de Shell-portefeuille.

Maar ook duurzame energie zal een grotere rol gaan spelen, benadrukte Van Beurden. Shell ziet voor zichzelf op den duur een rol weggelegd bij de verduurzaming van het transport en bij wind- en zonne-energie.

    • Renée Postma